Sıkıntıdan patlamak diye bir deyim var ya hani, işte tam da o moddayım desem yeridir. Havadan mıdır, sabahtan beri geçmeyen başağrısından mı, yoksa neredeyse 5 gün içeriye tıkılıp kalmaktan mı bilemiyorum ama, bu haftaya iyi başlamadığım kesin :( Neyse herşeyde iyi bir yan görmeye çalışarak pembe gözlüklerimi takayım ve son zamanlarda çok sık yaptığımız bir köfte tarifini vereyim sizlere isterseniz. Köftenin özelliği, içerisinde süt olması ve çok iri olması (hamburger köftesi kadar) böylece 2 şer tane yetiyor herkese. Özellikle çocuklar sıkıştırıyorlar ekmeğin kenarına veya sandviç ekmeğinin içerisine hapur-küpür götürüyorlar inanın. Ferah, güzel günlere inşallah :)
Malzemeler:
- 1/2 kg. orta yağlı köftelik kıyma
- 1 çay bardağı galeta unu
- yarım çay bardağı süt
- 1 adet orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 8-10 dal maydonoz
- tuz, karabiber, kimyon, tatlı-acı kırmızı biber, kekik
Kızartmak İçin:
- sıvı yağ
Yapılışı: Soğan, rendenin ince tarafında rendelenerek avuç içerisinde suyu sıkılır. Kıyma, galeta unu, süt, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, yumurta, incecik doğranmış maydonoz ve baharatlar bir yoğurma kabına alınarak iyice yoğrulur. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde yuvarlanır ve üzerine bastırılarak büyük, yuvarlak ve basık şekilde köfteler hazırlanır. Köftenin lezzeti ne kadar süre ile buzdolabında dinlendiği ile doğru orantılı olduğu için 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. 1 saat sonrasında bir tavaya, sıvı yağı koyup kızdırılır ve yoğrulmuş köfteleri içerisine atılarak arkalı önlü iyice pişirilir. Kızartılan köfteler kağıt havlu serili bir kaba alınarak fazla yağı giderildikten sonra servis tabağına aktarılır.
- sıvı yağ
Yapılışı: Soğan, rendenin ince tarafında rendelenerek avuç içerisinde suyu sıkılır. Kıyma, galeta unu, süt, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, yumurta, incecik doğranmış maydonoz ve baharatlar bir yoğurma kabına alınarak iyice yoğrulur. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde yuvarlanır ve üzerine bastırılarak büyük, yuvarlak ve basık şekilde köfteler hazırlanır. Köftenin lezzeti ne kadar süre ile buzdolabında dinlendiği ile doğru orantılı olduğu için 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. 1 saat sonrasında bir tavaya, sıvı yağı koyup kızdırılır ve yoğrulmuş köfteleri içerisine atılarak arkalı önlü iyice pişirilir. Kızartılan köfteler kağıt havlu serili bir kaba alınarak fazla yağı giderildikten sonra servis tabağına aktarılır.
4 yorum:
havadan Nevalim. Hepimiz öyleyiz. Bir şekilde kafa dağıtmakla uğraşıyoruz. bahar gelsin artııkk ;) Eline sağlık ev köftesi gibi var mı :)
ellerine sağlık...
Hilal'cim evet artık bahar gelsin değil mi? Demek sadece ben değilmişim bunalan, yalnız değil mişim :)
Sevgili Fincan Teyze ve Mutfağa Buyrun çok teşekkür ederim, sevgiler :)
Yorum Gönder