16 Mart 2015 Pazartesi

Kinoalı Salata


Son yıllarda adına çok sık rastlanan bir tahıl kinoa. O bücür boyuna göre ise inanılmaz faydalı. Latin Amerika'da 7000 yıl öncesine kadar İnkalar tarafından yetiştirilen kinoa, halen yöre halkının en çok tükettiği tahıl durumundaymış. Uzun yıllar yaşayan İnkalar'ın sırrının kinoa olduğu söyleniyor, uzaylılar değil :) Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü'nün 2013 yılını "Uluşlararası Kinoa Yılı" ilan etmesi ile birlikte Türkiye'de de 2-3 yıldır adını duyulmaya başlandı, pekiyi neymiş kinoanın sırrı?
 
Çok minik, şeffaf bir mercimeğe benzer, susam ailesinden gelen bu tohumlar tam bir protein deposuymuş. Ete yakın protein emilim gücü, buğday ve pirinçten 2 kat falza tahıl içeriği varmış. Yağ oranı çok düşük, magnezyum ve demir içeriği ise çok yüksek olduğundan her derde deva kinoa, glüten de içermediğinden Çölyak hastaları için de güzel bir altenatif. Faydaları say say bitmez kinoa sen daha önce nerelerdeydin :)
 

Malzemeler:

- 3 yemek kaşığı kinoa
- 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
- yarım portakal
- yarım avokado
- yarım havuç
- yarım salatalık
- 1 adet taze soğan
- 3-4 adet cherry domates
- 4-5 yaprak karışık yeşillik
- 4'er dal roka, maydonoz, nane
- 1 avuç kaju
- yarım limonun suyu
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı hardal
- tuz

Yapılışı: Kinoa, yarım saat suda bekletilerek şişmesi sağlanır. Süre sonunda suyu süzülerek 1 bardak suda hafif diri kalacak şekilde yaklaşık 5 dakika pişirilir. Portakal ve avokadonun kabukları soyularak küp küp doğranır. Taze soğan, maydonoz ve nane ince ince, havuç ve salatalık ise jülyen şekilde (ince uzun) doğranır. Karışık yeşillik ve roka elle kabaca parçalara ayrılarak hepsi portakal ve avokado ile karıştırılır. Servis tabağına alınan bu karışıma kinoa, haşlanmış nohut, yarıya bölünmüş cherry domatesler ve kaju serpiştirilir. Sos için, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, hardal ve tuz birlikte karıştırılarak hazırlanır ve salata üzerinde gezdirilir.

2 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

ben denemedim ama çok güzel ve lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

nilsss dedi ki...

Hiç denemedeim...çok güzel görüyor.ellerinize sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...