5 Mart 2015 Perşembe

Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?


7 yılda 750'den fazla yazı paylaşmışım sizlerle, çoğu zaman da kahve tutkumu vurgulamışım. Yemekten sonra kahve içmek en çok sevdiğim, yemeği tamamladığını düşündüğüm ve mutlu olmamı sağlayan bir ritüel gibi, kahve büyüsü bu olsa gerek :) Kahve içmeyi severim dedim ya sadece içmesini de değil farklı şekillerde sunmasını da çok severim. Bakır cezveler, küçük kahve su bardakları, lokumluklar, ikramlık minik şekerlikler de ilgi alanıma giriyor. E bu kadar sevgiye köpüklü bir Türk kahvesi nasıl yapılır, onu da yazayım değil mi?

Öncelikle kahvenizin taze ve yeni çekilmiş olması gerekir. Türk Kahvesi dünyada en ince çekilen ve pişirilen tek kahve türüdür. Pudra kıvamında çekilmiş olması gerekir ki, içerken ağıza parçacık gelmesin. Türk Kahvesinde köpük herşeydir, aman taşırıp ziyan etmeyin. Yanında bir küçük bardakla su servis edin ki su ile birlikte içilen kahve, damakta çok daha uzun süre tadını bırakır. Bir de kahvenin en sevdiği arkadaşı lokum, çikolata vardır ki, nasıl iyi anlaşırlar, birbirlerinin lezzetine lezzet katarlar. Dostlarla beraber içeceğiniz ferah kahveleriniz olsun inşallah :)


Malzemeler: (Kişi başına)

- 1 kahve fincanı soğuk su
- 1 tatlı kaşığı taze kahve
- 1 adet kesme şeker (orta şekerli için)

Yapılışı: Gerekli malzemeler kişi sayısına göre çoğaltılarak cezveye konulur. Cezve ocağa oturtulmadan önce tüm malzemeler birbirleri ile özleşene kadar iyice karıştırılır. (Hatta minik kahve topakları suyun üzerinde yüzeceği için, kaşığı cezvenin kenarına bastıra bastıra tüm topakların açılması sağlanır.) Kaşık cezveden çıkarılır ve pişerken bir daha cezve içerisine sokulmamalıdır. Cezve ocağın en küçük gözüne alınarak altı kısılır. Kahve cezvenin yanlarından itibaren kabarmaya başladığında, kaşıkla üzerinde oluşan köpük fincanlara paylaştırılır. Cezve tekrar ocağın üzerine alınarak bir taşım daha kaynatılır. Bu kez ocağın altı kapatılarak tüm kahve hızlıca fincanlara paylaştırılır. (Kahve fincana ne kadar yüksekten dökülürse o kadar köpüklü olur.)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...