18 Mayıs 2015 Pazartesi

Boşnak Böreği (Çarşaf Böreği )


Ne çok severiz hamurişini değil mi? Hele el açması börek deyince akan sular durur. Bugün böyle harika bir tarifim var sizlere. Balkanlara özgü bu böreğin en büyük özelliği bol yağ ile birlikte hamuru çekerek elde açılması. Hatta çekme işlemi çarşaf veya sofra bezinin üzerinde yapıldığı için Çarşaf Böreği olarak da biliniyor. Kuzenimin marifetli ellerinden çıkan böreği görüntüleme ve tabii sonunda tadma görevini büyük bir zevkle yaptığımı söyleyeyim :)
 
 
Malzemeler:
 
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 250 gr. tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
 
 
İç Harcı İçin:
 
- 1 demet ıspanak
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 adet yumurta
 
Yapılışı: Un, su ve tuz ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 4 bezeye ayrılır. Hamurların üzeri nemli bir bez ile örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir. tereyağı eritilerek sıvı yağ ile karıştırılır. Her bir beze önce merdane ile bir servis tabağı büyüklüğünde açılır. Ardından üzerine yağ karışımı sürülerek elde kenarlarından çekiştire çekiştire büyütülür. Hamur sürülen yağı çektiğinde tekrar üzerine yağ sürülerek bu kez üzerine çarşaf veya sofra bezi örtülmüş yuvarlak bir masa veya tezgah üzerine konulur. Hamurun kenarlarından çeke çeke, altından sofra bezinin desenleri görünene kadar büyütülür. (Hamur yağ ile buluştuğundan açılması kolay olacaktır.) Temizlenip tuzla ovulmuş ve yıkanmış ıspanak, minik küpler halinde doğranmış soğan ve yumurta birlikte karıştırılarak, çiğden iç harç hazırlanır. İç harç dörde bölünerek, bir parçası, büyütülerek zar gibi incecik açılmış yufkanın çepeçevre kenarına serpiştirilir. Yufkanın kenarı harcın üzerine kapatılarak ortaya doğru rulo şeklinde sarılır. Ortada iki rulo buluştuğunda, yağlanmış bir tepsinin kenarından başlanarak spiral şeklinde sarılır. Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak spiral devam ettirilir. Tüm bezeler bittiğinde üzerine fırça ile yağ sürülerek 180 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.  

1 yorum:

nergis mevsimi dedi ki...

Çıtır çıtır çok nefis olur gerçekten, ben de tadına seve seve bakabilirdim :) kuzeninizin ve sizin ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...