25 Mayıs 2015 Pazartesi

Şambali Tatlısı


Şambali bana çocukluğumu hatırlatır, arabaları içinde dilimlenmiş şambali satan satıcıları, okul tenefüslerinde parmaklıkların arasından ağzımız sulanarak dilimlenmiş şambalileri satın alışımız. Güzel zamanlardı, tatlar çok daha keskin, her şey çok daha lezzetli, renkler çok daha parlak, oyunlar çok ballı, umutsuzluk ise hiç yoktu. İşte şambalinin beni götürdüğü yere bir bakın. Çocuk bakan gözleriniz hiç kaybolmasın...

Malzemeler:

- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti İçin:

- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri İçin:

- 20-25 adet badem

Yapılışı: Orta boy bir tencereye, şerbet için gerekli olan 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak limon suyu ilave edilir. 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Tatlı için gereken tüm malzemeler birbiri ile kaynaşacak şekilde karıştırılarak, yağlanmış bir fırın tepisine (30 cm. çapında) veya borcama dökülür. Üzerine kaşık yardımı ile bastırılarak düzeltilir. 1 saat kadar bekletildikten sonra üzerine bademler yerleştirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirilir. Fırından çıkan tatlı 4-5 dakika bekletildikten sonra, bıçakla dilimlenerek, üzerine ılınmış olan şerbeti dökülür. Tepsinin üzeri kapatılmadan soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis edilir.

1 yorum:

zeynep çeyiz evi dedi ki...

manisada hala satılıyor şambali dediğiniz gibi çocukken farklıydı şimdi önünden geçiyorum pek aklıma gelmiyor.......ellerinize sağlık ağzımızın tadı bozulmasın.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...