31 Ocak 2008 Perşembe

Tirit (Islama)


Dün bahsettiğim, bugün de tarifini yazmaya çalışacağım tirit partisinin resimleri işte bunlar. Neden durmadan "tirit partisi" diyorum? Çünkü tirit öyle her zaman yapılan, bugün de tirit yapayım bari denilen bir yemek değilmiş. Ooo bir bayram yemeğiiii, oooo bir düğün aşııııı! Zuzucuğumun söylediğine göre bayramda kurban etlerinden yapılanı ve tüm aile ile birlikte kalabalık yenileni makbulmuş. Çok yağlıdan başı hoş olmayanlara birazcık ağır gelebilir diye belirtmekte de fayda var.
 

Bardaktakiler ne diye merak ediyorsanız, onu da hemen yazayım. Yöresel adıyla "kiren", bizim bildiğimiz adıyla"kızılcık"tan yapılan kızılcık şurubu. Tarifte tirit yufkası deniyor, çünkü tirit için özel yufkalar satılıyormuş, ancak bulamazsanız normalden daha ince açılmış elde açma yufka olması gerekiyor.
Malzemeler:
 
- 1 kg. kemikli et
- 1/2 kg. kemiksiz et
- 2 baş kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 adet tiritlik yufka
- 250 gr.tereyağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı: Et yıkanarak, düdüklü tencereye konur ve suyunu çekene kadar ateşte kavrulur. Yağ ve yemeklik doğranmış soğan da ilave edilerek kızartılır. Sulandırılmış salça da ilave edilip karıştırıldıktan sonra, üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde bol su ve tuzu eklenerek normal et yemeği gibi pişirilir. Pişen et ayrı bir tabağa alınarak suyu süzdürülür, üzerine karabiber dökülerek tatlandırılır ve küçük küçük didiklenir. Tereyağı, süzülen yemek suyuna atılarak eritilir ve kısık ateşte tekrar kaynatılır. Bu arada herbir yufaka 4 eşit parçaya bölünür. Üçgen şekilli yufkalar tam ortalarından tutularak (sanki mendil sallar gibi) kaynamakta olan et suyuna batırıp çıkarılır (bandırmak adı buradan geliyor olsa gerek) Aynı tutulduğu şekilde hiç düzeltilmeden tepsi üzerine bırakılır, o yüzden tepeleri hafif üçgenimsi oluyor. Diğer tüm yufkalara aynı işlem yapıldıktan sonra üzerine didiklenmiş etler katılır ve kalan tüm et suyu tepsiye dökülür. En son olarak dövülmüş ceviz üzerine serpiştirilerek, sıcak olarak servis edilir.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

İnsanın sabah sabah canı tirit istermi ?

Ben de tirit partisi istiyommmm :)

afiyetler olsun.. hazırlayanların ellerine sağlık

sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

allah...tiridine yandım..bende isterim yaaaaa...........süpper bir görüntü..elinize saglık..sevgiler...afiyet olsunnnn...

EZGi :)) dedi ki...

canım yaa enfes bir seyy olmuşş bu.ellerine saglık
sevgiler

uygarimizlahayat dedi ki...

Ayyyy çok hoş ellerine sağlık :)))

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Enfes olmuş harika bir yemek...Tiridene bana bana yemek ohhh...Ellerinize sağlık canım...

Feyza Fidan dedi ki...

Kıs Limonlummm, valla türküsünü söylettin sabahın köründe bana...Tiridine bandım tiridine tiridine, tiridine yandımmm tiridine tiridine..Haydaaaaaaaa..Hoppaaaaaaaaaaaa..
Hahahahhahahahhahah..Anacım ellerin dert görmesin..Harika bir görüntü olmuş...
Öpüyorum...

Adsız dedi ki...

arzucannn'a görünce sorucam madem bu kadar meşhurdu da niye biz hiç tatmadık bakiimm? :)

sarımutfak-hande dedi ki...

harika görünüyor ellerine sağlık canımcım
iyi haftalar dilerim
öptüm

Gönül dedi ki...

tiridine tiridine bandımmm:))) harika valla nefsüm çektü..ellerinize sağlık sevgilerimle öpüyorum yeavrım

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...