8 Temmuz 2008 Salı

Erik Kompostosu

Bahçemizdeki bütün ağaçların bu sene maşallahı var. Hepsinin üzeri silme meyve dolu, dallar artık meyveleri taşıyamıyor, yerlere kadar sarkmış durumda. Biz de bu durumdan çok memnunuz, hem çocuklar bir el uzatımlık mesafeden meyve toplamanın tadını alıyorlar, hem de bu sıcak günlerde buzdolabımızdan taze meyve ve meyve suyumuz hiç eksik olmuyor.

Çileği yiye yiye bitirdik (Aslı hala yapraklarının çevresinde dolanıyor, belki birkaç tane bulabilirim umuduyla :), vişneler daha olma aşamasında (ancak iki avuç çıktı henüz), ama kırmızı erikler kırmızının tüm haşmetini göstere göstere ben oldum işte diyorlar. Yiyeceğimizin çok üstünde erik stoğumuz olduğundan bir kısmını eşe-dosta dağıttım, bir kısmını yıkayıp 2 kg. lık poşetlerde derin dondurucuya koydum, bir kısmı ile de komposto yaptım. Harika bir içecek oluyor, bu yaz günlerinde mutlaka deneyin derim kendimce.

Malzemeler:

- 2 kg. erik
- 4 lt. su
- 750 gr. toz şeker
- 4-5 adet karanfil

Yapılışı: Erikler iyice yıkanarak suyu süzdürülür. Hepsi büyük ve derin bir kaba alınarak üzerine su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Eriklerin kabukları kendiliğinden çıkıp tencerenin üzerine çıkmaya ve eriklerin etli kısımlarına kaşıkla bastırdığınızda kolayca ezilmeye başladığında karanfiller de ilave edilerek 10-15 dakika daha kaynatılır. Bu sürenin sonunda yine büyükçe bir tencere alınarak üzerine süzgeç yerleştirilir. Erikler, süzgeçten bir kaşık yardımıyla eze eze geçirilir. Daha sıcakken üzerine şeker de ilave edilerek, şeker eriyene kadar karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.

9 yorum:

zarpandit dedi ki...

canım dur sakın gitme daha malzeme gelmemiş gıcık oldum zaten..

bir çok süslemöe malzemesini alamadım :(

bence gitmeden bi ara nuansı :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

bende böyle bir ağaçtan 2 poşet erik topladım topla topla bitmedi yaa:)
maşAllah gerçekten çok bereketli bu sene.

çok teşekkürler yorumun için,ayağım aslında kronik bir ağrıdan değil spor ayakkabımdan sebep bu hale geldi fena yaptı işte 3-4 gündür dinleniyorum.
tatile giderken bir kere yedek ayakkabı götürmemek bu hale getirdi,sakın ola yeni ayakkabınla tatile gitme yada gidersen yedeğini almayı ihmal etme:)

Gulos dedi ki...

Merhaba lüle,
ben de bu sene dolduracam dolabı meyveyle.Geçen yıl vişnelerim daha eylül bitmeden bitmişti.Bu sene buna izin vermiycem :).Erikte yapayım diyorum.
Gezme fotolarına bayıldım.Özellikle de türk kahvesi bu gün içemedim zaten akşam içerim artık.
SEvgilerimle...

Tijen dedi ki...

Ben de tam bizde de erik marmelatı kaynıyor diyecektim ki annemin sesi geldi, "taşmış, her tarafa taşmış"...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmmm,

Sıcacık, güzel dileklerin ve kutlaman için çok teşekkür ederim..

Sımsıcak sevgiler, öptüm seni....

Aybike Ceylan dedi ki...

Bayildim, ne kadar guzel, bol bol meyva. Sizlere afiyetler olsun limonlu kekim.
Ugramayali ne hos seyler yapmissin.Hersey cok guzel.
Sevgilerimi gonderiyorum..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Canım ellerine sağlık, hiç içmedim erik kompostosu ama merak ettim tadını.. Karanfil de çok hoş bir aroma katmıştır eminim..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:))) SLMM..
İSMİNİZ GÜZELLL, BAHÇENİZ ŞAHASER, ERİKLER HEPSİNDEN GÜZELLL :)))
TŞKRLRR.... nUnU

Hansa dedi ki...

ay olmazki şimdi ya biz bu sıcaklarda evde hararet mararet ,siz orda bahçede mangal erik hoş sefalar oohhh.Allah keyfinizi bozmasın ağaçlarınız da maşallahı var.sevgiler elinize sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...