10 Temmuz 2008 Perşembe

Salata Sosları

Yaz iyiden iyiye hissettiriyor kendini artık, güneş en tepelerden gösteriyor kendini. Ağır, yağlı yemekler de yenmiyor sıcaktan, yense de akşama kadar pişman ettiriyor zaten yediğine. Böyle sıcaklarda en güzel yiyecek salata, dilediğince doğra doğra ye. Zenginleştirecekalternatif çok, mısırlısı, peynirlisi, zeytinlisi, balıklısı, tavuklusu. Bir de salata sosları var, ben yaptığım birkaç slata görselini ve en sevdiğim salata soslarını toparlamaya çalıştım, damak zevkinize gre seçim yapmak size kaldı :)


LİMONLU SALATA SOSU

Malzemeler: (300 gr. sos için)

- 6 kahve fincanı sızma zeytinyağı
- 2 kahve fincanı limon suyu
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Yapılışı: Maydanoz hariç tüm malzemeler bir sos kabında karıştırılarak şişeye konulur. Kullanılacağı zaman iyice çalkalanır. Kıyılmış maydanoz servis edilirken ilave edilir.

 
SARIMSAKLI SALATA SOSU

Malzemeler: (300 gr. sos için)

- 1½ yemek kaşığı mayonez
- 2 çay kaşığı hardal
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı süt kreması
- 2 diş sarımsak

Yapılışı: Sarımsak ince ince kıyılarak mayonez ve krema ile karıştırılır. Daha sonra bu karışıma yavaş yavaş karıştırmak surti ile zeytinyağı ilave edilir. Özellikle yeşil salatalarda kullanabileceğiniz bu sosa dövülmüş ceviz de ilave edebilirsiniz.


ANADOLU SALATA SOSU

Malzemeler: (400 gr. sos için)

- 6 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 kahve fincanı sirke
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı ince kıyılmış soğan
- 1 çay kaşığı hardal
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tutam karabiber

Yapılışı: Sirke ve zeytinyağı hariç, diğer tüm malzemeler bir karıştırma kabına alınarak iyice çırpılır. Daha sonra sirke ve zeytinyağı da ilave edilerek iyice karıştırılır ve bir şişeye doldurulur. İstenildiği zaman iyice çalkalanarak kullanılır.


YAYLA SALATA SOSU

Malzemeler: (500 gr. sos için)

- 6 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 kahve fincanı limon suyu
- 2 kahve fincanı yoğurt
- ½ tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tutam karabiber
- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan

Yapılışı: Tüm malzeme iyice karıştırılarak bir şişeye doldurulur ve kullanılacağı zaman iyice çalkalanarak servis edilir.


NARENCİYE SALATA SOSU

Malzemeler:


- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
- ½ limon kabuğu rendesi
- ½ portakal kabuğu rendesi
- ½ çay bardağı sızma zeytinyağı
- tuz

Yapılışı: Sos için gerekli malzemeler bir kaseye alıp tel çırpıcı ile çırpılarak hazırlanan sos salatanın üzerinde gezdirilip servis edilir.
 

ADALAR SALATA SOSU

Malzemeler: (400 gr. sos için)

- 1½ su bardağı mayonez
- 1 kahve fincanı su
- 2 yemek kaşığı ketçap
- çekirdeksiz yeşil zeytin ve kornişon turşu
- 1 çay kaşığı kırmızı biber

Yapılışı: Yeşil zeytin ve kornişon turşu çok minik parçalara ayrılır. Tüm malzeme iyice karıştırılarakküçük bir şişeye konulur. Kullanılacağı zaman çalkalanarak servis edilir.


FESLEĞEN SOS (PESTO SOS) 

Malzemeler: (250 gr.sos için)

- 1 demet taze fesleğen (50 gr.)
- 1/2 demet taze nane (25 gr.)
- 50 gr. eski kaşar (veya parmesan peyniri)
- 50 gr. çam fıstığı
- 2 diş sarımsak
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tutam karabiber

Yapılışı: Fesleğen sos yapımı için; iyice yıkanmış ve suyu süzdürülmüş fesleğen ve nane yaprakları, temizlenmiş 2 diş sarımsak, eski kaşar, çam fıstığı, tuz ve karabiber mutfak robotuna alınarak krema kıvamında homojen bir karışım elde edene kadar çekilir. Elde edilen sosa zeytinyağı azar azar ilave edilerek püre haline gelinceye kadar yedirilir. Bu sos küçük bir kavanoza konulup, ağzı sıkıca kapatıldığında ortalama 2 hafta süre ile bozulmadan buzdolabında muhafaza edilebilir.

2 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Hepsini sırayla denemek istiyorum, canım nasıl salata çekti şu anda anlatamam Neval'cim.. İşime çok yarayacak bu post.. Teşekkürler!

Adsız dedi ki...

Sosları okurken bile lezzetini hissettim.Ellerinize sağlık..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...