18 Ağustos 2008 Pazartesi

Şekerpare


Şekerpare dendiği zaman ilk çağrışım yapanlar; annem, bayram ve kuru fasulyedir. Ne alaka diye sorarsanız; annemin şekerparesi çok güzel olur. Her bayram annemin bayram menüsü de klasiktir; mercimek çorbası, etli kuru fasulye, tavuklu pilav ve şekerpare+kadayıftır. Yaptığım şekerparenin tadı güzeldi (annem "aferin benim kızıma, bak isteyince nasıl oluyormuş." diye beni onurlandırsa da), anneminki kadar güzel değildi. Tarif onun tarifiydi ama sanırım tadının aynı olabilmesi için anne elinin değmesi gerekiyordu :)
 
Malzemeler:
 
- 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 4 yemek kaşığı irmik
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 3 adet yumurta
- 5 su bardağı un
- 1 adet şekerli vanilin
- 1 adet kabartma tozu

Şerbeti için:

- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu

Yapılışı: Bir yumurtanın sarısını tatlının üzerine sürmek için ayırdıktan sonra kalan tüm malzemeler beraberce yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak kurabiye yapar gibi tepsiye dizilir. Hepsinin üzerlerine birer fındık yerleştirilerek üzerlerine yumurtanın sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirilir. Şerbeti için; 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su küçük bir tencerede kaynatılır. Şerbet kaynayınca limon suyu ilave edilerek kısa bir süre daha kaynatılır ve ılınmaya bırakılır. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3-4 dakika bekledikten sonra ılık olan şerbet şekerparelerin üzerinde gezdirilerek dökülür. Üzerine başka bir tepsi kapatılarak kurabiyelerin, şerbeti çekmesi sağlanır. Soğuk olarak servis edilir.

9 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sevgili LİMONLU KEK,
ben çok severim bazı insanlara addedilmiş fix menüleri. sanki sadece onlara has şeylermiş gibi.
o yüzden annenize sevgiler.
sizinde elinize sağlık.
NuNu

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Limonlu kekim, bilmez miyim o anne elinin değmesiyle aynı tarifin nasıl farklı sonuç verdiğini.. Ben bunu en çok zeytinyağlı fasulyede yaşıyorum, yiyenler beğense de, ben kendi pişirdiğim fasulyeyi beğenmiyorum, anneminki gibi olmamış diye :) Canım şekerparen çok güzel görünüyor, tam birer lokmalık, mmmm, nasıl da yerdim şimdi arka arkaya :)

durutarifler dedi ki...

Bayılırım şekerpareye. Benim blogdada iki çeşit tarifi var. Hem irmikli hem irmiksiz. Ama en çok irmiklisini severim ben

pelince dedi ki...

Bende bayılırım bu lezzete,bizim evdede genelde ya bayramda yada ramazanda yapılır şerbetli tatlılar nedense :))
Ellerine sağlık ,görüntü harika..

SEvgiler..

Gulos dedi ki...

merhaba canım,
ellerine sağlık ben yokken neler yapmışsın sen öyle :).Bu arada annelerimizin menüleri neredeyse aynı.Şekerpare değilde annem kadayıf ve kadayıf sarma yapar.Birde şam bali.Pasta bilmez zaten.Pasta genç işi der hep.Şerbetli tatlılar annemindir :).
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Olmazzz kiii yapabilen var yapamayan var.... Ramazan öncesi getirseydin şu fakirlere :)

Neşeli Sesler dedi ki...

ooohhhh misler gibi görüntüsü var,
tadı da eminim öyledir
Sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Oyuna davetlisin canım :)

karakazan dedi ki...

Mim bir tarafa ama sekerpare nefis olmus canim.Mime gelince cok iyi fikirler sunmusun taklit etmekten de edende de nefret ederim.Ama senin sekerparenin tarifini taklit edip yapacagim:)))
Eline saglik arkadasim.

sevgilerimle,serap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...