2 Eylül 2008 Salı

Kış Hazırlıkları: 1 (Sarı-Kırmızı Erik Marmeladı)

Bu sene istediğim kış hazırlığını yapamadım, onun bir huzursuzluğu var içimde. Gerçi hiç yemeksiz kalacak değiliz elbette ama mutfakta bir şeyler yapabilmek beni çok rahatlatıyor, hele ki uzun vadede bir hazırlık yapmak çok keyiflendiriyor.

Herhalde bu sene en çok erik ve türevlerini değerlendirmişimdir kış hazırlıkları adına. 3-4 kilo kadarını yıkayıp derin dondurucuya attım komposto kaynatmak için, geri kalanı da marmelat oldular. (Hem de ne marmelat, tam 2,5 kg! ye ye bitmez artık :)

Bahçede hem kırmızı erik, hem de sarı mürdüm eriği olduğu için ikisinden de ayrı ayrı marmelat yaptım. Hangisinin tadı daha güzeldi derseniz, kırmızı erik daha ekşimsi olduğu için daha mayhoş bir tadı var, sarı erikten yapılan marmelat daha tatlı, beğeni ağız tadına göre değişebilir, ben mayhoş tadı tercih ediyorum.

Marmeladı severseniz eğer, sarı-kırmızı erik hırsızı pardon marmeladı tarifime buyrun o zaman;

Malzemeler:

- 2 kg. mürdüm eriği
- 2 kg. toz şeker
- 1 su bardağı su
- 4-5 adet karanfil
- 1 adet limonun suyu

Yapılışı: Erikler yıkandıktan sonra derin bir tencereye alınarak üzerine bir bardak su ve karanfil ilave edilerek kaynatılır. (Su gözünüze az görünebilir, aman fazlasını eklemeyin, bir süre sonra kendi suyunu salıyor.) Erikler kendiliğinden kabuklarından sıyrılıp, iyice pörsüdüklerinde ayrı bir tencereye süzgeçten geçirilerek alınır. Üzerine şeker ilave edilerek koyu bir marmelat kıvamı alana dek kaynatılır. En son limon suyu katılarak 2-3 dakika daha beklenir ve ocaktan alınır.

12 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Eline sağlık,çok güzel olmuş mamelatlar,bayılırım ben erik marmelatına.afiyet olsun.sevgilerimle...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

mis gibi heme bahçe eriği:) ağız tadıyla yemek nasip olsun inşallah:)

Gulos dedi ki...

Emine de içtiğim ve çok beğendiğim erik şurubunu bu sene nihayet dün yapabildim.Çok lezzetliydi.Amma tuttururmuşum haaa.Marmelat hiç denemedim.Acab şeftali marmelatı olur mu ?
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Limonlum ben dehayırlı ramazanlar dilerim canım..Marmelatlar çok kıvamında görünüyor afiyetle yiyiniz..Sevgilerimle..

eldivenlerim dedi ki...

marmelatlar mis gibi gözüküyorlar, afiyet olsun, hayırlı ramazanlar....

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık marmelatlar süper erikli olanı ben alsam olurmu bereketli ramazanlar dilerim,öptüm...

banu kırmızıgül dedi ki...

canım nefıs gorunuyor. afıyet olsun. ellerıne saglık. hayırlı ramazanlar...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ben çocukken bahçemizde hem sarı, hem kırmızı, hem de can eriği ağaçları vardı.. Şimdi sadece kırmızı erik kaldı ama eski tadı yok:(( Marmelatları görünce, annemin yaptığı rengarek erik suları geldi hatırıma...

Ellerine sağlık canımmm,

Sımsıcak sevgiler.....

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Merhabalar canım.
Marmelat hazırlığın bitmiş geçmiş olsun. Bizim evde benim reçel yapmam pek kısmet olmadı. Kayınvalidem biraz reçelcidir. Eksik olmaz yani sağolsun, yapar bizede düşer. Güllacın resmini üstten çekmedim gerçekten. Aslında porsiyonluk olarak çekecektim ama bu kadarını anca kurtarabildim. İftardan önce :) Bir daha yapmak kısmet olursa yayınlarım canım.
Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Agzimin sulari akti desem? Ellerine sgalik, harika olmuslardir eminim, sevgiler.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Kırmızı erik güzeli, ellerine sağlık :) Sarısının marmeladını hiç yemedim, eminim çok güzeldir.. Kışın afiyetle yemek nasip olsun inşallah..

Aysultan... dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten çok güzel gözüküyor...
Hayırlı Ramazanlar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...