1 Eylül 2008 Pazartesi

Kısır

Biliyorum Ramazan'da kısır pek gitmez ama tadı o kadar güzel olmuştu ki, bu tarifi de es geçmek istemedim. Tamam bu günlük idare edelim, sonra iftar ve sahurluk yiyeceklere geçeriz. Bu gün ilk defa kalktık sahura, çok iyi geldi, içim tuhaf bir heyecanla doldu, özlemişim bir yıldır. Hayırlı, bereketli Ramazanlar olsun inşallah herkes için.
 
Kısıra gelince, kaç zamandır toplantı sofralarımızın vazgeçilmez çeşnisi oldu kendileri. Aslında kendimi hatırladığımdan beri annemle gittiğim ev gezmelerinden çok aşinayım kısıra. Eskiden ev gezmelerinde, şimdiki gibi çok çeşitte ve hiç görülmemiş şeyler yapılmazdı. Genelde menüde kısır, peynirli poğaça veya börek, bir de elde bir iki yuvarlamayla hop diye top gibi tepsiye oturtulan yoğurtlu kurabiyeler olurdu. (Şimdi kalıplarla ne mucizeler yaratılıyor, kendisine sadece kurabiye desek alınır kurabiyeler herhalde:) Uzun lafın kısası tadıyla, annelerimizin mutfağından taa bizim mutfağımıza kadar uzanan ve belki de kızlarımın mutfağında da göreceğim kısır tarifi Sevgili Dilek'in spesialitesi olarak aşağıda efendim...
 
Malzemeler:

- 2 su bardağı köftelik ince bulgur
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı sıcak su
- 7-8 dal taze nane
- yarım demet taze soğan
- yarım demet maydanoz
- 2 adet olgun domates
- 2 adet sivri biber
- 5-6 adet kornişon turşu veya 2 adet salatalık
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 adet limon
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane

Hazırlanışı: Köftelik bulgur, büyük yayvan bir kaba alınarak üzerine 1 -2 tatlı kaşığı tuz serpilir. Sıcak su bulguru sadece ıslatacak, ancak üzerini geçmeyecek şekilde üzerine dökülerek bulgur şişmeye bırakılır. (yaklaşık 30 dakika kadar) Ayrı bir tavada küp küp yemeklik olarak doğranmış soğanlar zeytinyağında öldürüldükten sonra üzerine salça da eklenerek, salça iyice eriyene kadar tekrar çevrilir. ( yağda öldürüldüğü zaman bulgur ve soğan mideyi hiç rahatsız etmiyor, bu da onun püf noktası) Taze soğan, taze nane, maydanoz, turşu veya salatalık ve domates ince ince doğranarak bulgura eklenir. Son olarak salçalı karışım, baharatlar ve limonsuyu da eklenerek üzeri arzu edildiği gibi süslenir.

14 yorum:

Papatya Prenses dedi ki...

ben de kızlar grubuna girdiğime göre,bu tarif daha uzun yıllar yenir:)
kısırı çok severim ben hem de çok:)
ellerine sağlık canım,hayırlı ve bereketli Ramazamanlar..

Adsız dedi ki...

Tadına bakan biri olarak söylüyorum gerçekten nefis bir kısırdı.Ayrıca üzerindeki mısır turşusu ile sunumuda çok güzel olmuş.Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Zuzu

pelin dedi ki...

Kısır gayet güzelde yenir bence,ellerine sağlık..Süslemesi benim çok hoşuma gitti..Ellerine sağlık..

Hayırlı ve Bereketli Ramazanlar..

disal dedi ki...

offf...aç aç olmuyor ama....

çok severim helede nar ekşili....

ellerine sağlık....dediğin gibi eskiden hep klasik şeyler yapılırdı...insanlar o zamanlar üretken değilmiydiki acaba.....

nefis görünüyor...

hayırlı ramazanlar.....

Neşeli Sesler dedi ki...

Canım sana da hayırlı ramazanlar diliyorum.
Sevgilerimle

neslihan dedi ki...

Eline sağlık canım,kısıta hiç hayır demem,iftarda da güzel olur bence...Hayırlı Ramazanlar.sevgilerimle...

disal dedi ki...

yaa ne bileyim...sevdimde alışamadım ...evim gönenin merkezine biraz uzak düşüyor.....kendimi çok yalnız hissediyorum.......daha çok yeniyim burda ....acaba ondanmı alışamadım....daha içinde oturmadanda ankaraya dönmüştüm.....yani gönende pek bişey yapamadım.....tanımaya çalışıyorum....inşallah alışırım....

öpüyorum seni canımm....

karabiberinmutfagi dedi ki...

Bembeyaz yagan bir karin, ne yasanmissa yasansin, gecmisin tüm hatalarini örtügü gibi Ramazan ayinin da senin tüm hatalarini örterek hayirli yeni bir gelecek umud dolu yeni bir baslangica vesile olmasini dilerim ....

birdilimdus dedi ki...

Valla süper görünüyor ellerine sağlık

Sevgiler,
Evren

:)den dedi ki...

Vallahi ramazan falan farketmez kısırı her şartta, her ortamda neşeyle tüketenlerdenim:)
Ellerinize sağlık.
Sevgiler...

iremlemekanlar dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten hepsi birbirinden güzel gözüküyor (kral sofrası) olmuş bizlerde resimlere bakarak gözümüzü doyurduk :) ayrıca yorumuz için çok teşekkür ederim hayırlı ve güzel ramazan geçirmeniz dileğiylee sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Kısır her şeye, her yere gider...

karakazan dedi ki...

Ben o üzerinde ki misirlari alayim,kisiri zaten cok severim.Eline saglik canim,eksili eksili nefis olmustur o simdi:)

Hayirli ramazanlar canim.
sevgilerimle,serap.

Adsız dedi ki...

Zuzu sen nasıl baktın o kısırın tadına bakayım :)) hem toplantıya gelme hemde kısırı götür olacak şey değil yaaa :)))
Dilek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...