Bayram yaklaşırken, et yemeklerinin yanına çok güzel giden, yenilen tatlıların ardından gelen baygınlık hissini yatıştıracak ve yapılması çok kolay bir turşu tarifi vermek istedim. Yapıldıktan hemen sonra, turşunun soğuması ile birlikte yenilebildiği için turşunun bir diğer ismi de "çabuk turşu". Buz dolabında 2-3 hafta dayanabiliyor, tabii yememeye dayanabilirseniz :) Bayram için yapın, afiyetle yiyin...
Malzemeler:
- 1 kg. üçburun biberi (Balıkkesir biberi de denen, ince kabuklu, alt kısmı sivri değil, üç parça halinde küt burunlu, bir çeşit çarliston biber.)
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
- 10-12 adet sarımsak
- 5-6 dal maydanoz
- 1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı: Yağ, sirke, su ve tuz yayvan bir tencereye konularak kaynatılır. Yıkanarak sap ve tohum yatakları alınan biberler 5-6'lı gruplar halinde kaynayan karışıma atılır. Ara-sıra maşa ile biberlerin üstlerine bastırılarak içlerine kadar karışımın tesir etmesi sağlanır. Biberlerin renkleri yeşilden sarıya dönene dek kaynatılarak bir borcama alınır. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra üzerine ayıklanmış maydanozlar serpiştirilir. Hala kaynamakta olan (ve suyu bayağı azalmış olan) karışımın içerisine halka halka doğranmış sarımsaklar atılarak 2-3 dakika daha kaynatılır ve suyu ile beraber biberlerin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. İnanın yazması, yapmasından daha uzun sürdü, yapımı ile lezzeti arasında ters orantı olan harika bir lezzet...
8 yorum:
aysultanımda buna benzer bi turşu yapıyo enfes oluyo:)
ellerine sağlık canım,nefis nefis..
Ben de yağlı patlıcanlı turşu yapmıştım. Ellerine sağlık, bayramda içi bayılanlara
Canım ellerine sağlık süper bir görüntü bayıldım,öptüm...
Et yemeklerinin yanına da pek yakışır,ellerine sağlık..
Size afiyet olsun...
babam yapmıştı bende tattım gerçekten harika biz kahvaltılarda da götürüyoz valla.elllerine sağlık.(babam kütburunlu biber bulamadı herhalde onunkiler normal biberdi):))sevgiler sana benden sevgiler....
Limonlu Kekim bu özel biberden bulamazsak normal çarlistonla da olur mu? Ellerine sağlık, canım çekti şimdi, turşuya bayılırım..
Ellerinize sağlık,yine herşey harika sevgiler,selamlar.bayramınızi da şimdiden kutluyorum...
www.illedeyemek.com
merhaba... elinizde hç yapılmamış değişik turşu,reçel konserve içeçek tarifleri vrsa yayınlayabilrmsnz... bn gıda okuyorumda bitirme ödevi olrk yaplmamş ürün üretimi isteniliyor yardmcı olrsanz sevnrm...
Yorum Gönder