19 Kasım 2009 Perşembe

Tabbule

Menü oluştururken hep aynı sorun oluşuyor, "acaba ne yapsam?" Daha önce deneyip de memnun kaldığım, herkesin sevdiği bir lezzeti mi, yoksa görüp de beğendiğim yeni bir lezzeti mi? Sonuçta zaman, menünün belirlenmesinde en büyük faktör oluyor genelde, eğer zaman kısıtlıysa lezzeti tecrübe ile sabit bir çeşit seçiyorum. Bu sefer zaman benim için biraz daha boldu ve Lezzet Dergisi'nin ekinde görüp de ağzımın suyunun aktığı "Tabbule" tarifini denemek için dayanılmaz bir istek duyuyordum. Lübnan Mutfağı'na ait bu salata bizim kısırın bir versiyonu. Sadece salça ve acı kullanılmıyor, kuru soğanın yerini taze soğan alıyor ve içerisinde yeşillik oranı daha çok (ki ben ona cesaret edemeyip bulguru biraz daha bol tuttum, bu yüzden de "kısırı salçasız yapmışsın" eleştirileri aldım :) Ben kısırı çok severim, hele az acılı olursa kaşık kaşık yerim, ancaaak sonrasında kısır beni o kadar sevmez, midem çok yanar. İşte salça kullanılmadığından mıdır, yeşilliğin bol olmasından mı bilmiyorum, bu kez bulgur beni çok sevdi, dost olduk :) Kısıra göre çok daha hafif olan bu salatayı denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

- 2 su bardağı ince (köftelik) bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 adet domates
- 2 adet salatalık
- 1 demet maydanoz
- yarım demet taze soğan
- yarım demet taze nane
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3-4 diş sarımsak
- 1 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Bulgur bir tepsi içerisine konularak 2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır. Üzeri kapatılarak tüm suyu iyice çekmesi sağlanır. Taze soğan, maydanoz, salatalık, sarımsak ve çekirdekli sulu kısımları alınmış domatesler küçük küçük doğranır. Tuz, limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağı da eklenerek beraberce harmanlanır, afiyetle de yenir :)

12 yorum:

Unknown dedi ki...

bir kere bende denemiştim ama malum salça olmayınca bizimkiler mırın kırın etmişlerdi.ellerine saglık.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ben de çok duydum ama hiç denemedim; sanırım farkında olmadan ben de salçayla çok iyi dost olmuşum :) Ellerine sağlık Limonlu Kekim..

Adsız dedi ki...

Ben severim tabuleyi, bizim kisira benzeyen bir salata cesidi. Aslinda orijinalini araplar adina kuskus dedikleri bulgura benzeyen bir cesit seyle yapiyorlar. Cok nefis görünüyor, canim istedi bak simdi. Ellerine saglik canim.

müjde dedi ki...

Ben de geçen sene denemiştim.Güzel oldu ama salçalı kısırı tercih ederim.Seninki de harika görünüyor Nevalciğim.Ellerine sağlık.Sevgiler...

pelince dedi ki...

Biz çok severiz,ne de olsa arap kanı var :)nefis olmuş bir kaşık alıyorum hemen....

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

bende kısıra bayılırım ama hiç salçasız versiyonunu düşünmemiştim gerçekten bulgur salçasız olunca insanı seviyorsa bende yaparım bu tarifi :)))) ellerine sağlık

İNCİ dedi ki...

Bende severim tabbuleyi ama ne yalan söyleyeyim kısırın yeri bambaşka.Çok alışmışız sanırım benliğimizde yer etmiş iyice.
Tabbuleyi hiç denemedim ama çok yedim arkadaşlarımda.
Nefis görünüyor buradan, ellerine sağlık:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ben çok sever ve yaparım limonlum.
bazen kısıra dahi salça koymam..
salça kokusunu sevmiyorum ne yazık ki., ellerine sağlık afyet olsun.

Pembe Tatlar dedi ki...

Yedim ama hiç denemdim ellerine sağlık çok sevmiştim tarifi not alıyorum:))
Mutlu hafta sonları...

Gökce dedi ki...

ben de yedim ama bizim kısırın yerini tutmuyor sanki.ellerine sağlık

fatma dedi ki...

ellerine saglık kısıra bende bayılırım ama benimde miydeme dokunuyor

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Limonlu kekim,
Harika olmus, hele asagida ki kurabiye, missss.....

Sevgilerimi gonderiyorum ve guzel bir hafta diliyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...