12 Kasım 2009 Perşembe

Tost Ekmekli Tuzlu Pasta

Bu pastayı Sevgili Ufuk'un blogunda ilk gördüğümde çok ilgimi çekmişti, ama cesaret edip de yapamadım. Ancaaakk diğer bloglarda da görmeye başladığımda var bunda bir hikmet dedim ve işte kısmet bu toplantıyaymış. Eğer sizinde aklınızda "nasıl olur ki acaba?" gibisinden soru işaretleriniz varsa, hiç durmayın deneyin derim. Ben kullanılan malzemelerde 1-2 ufak değişiklik yaptım, mesela mayonez miktarını azalttım, eğer tarifin bir de aslını görseydik diyorsanız buyrun bu muhteşem bloga.

Malzemeler:

- 1 paket tost ekmeği
- 1 adet kalçalı but
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- yarım su bardağı mayonez
- 3-4 diş sarımsak
- yarım demet dereotu
- 1 su bardağı süt
- 1 adet haşlanmış yumurta
- tuz

Yapılışı: Tavuk eti yıkanarak bir tencere içerisine konulur ve üzerini geçecek kadar su ve tuz eklenerek haşlanır. Haşlanan tavuk etleri, sarımsak ve dereotu (5-6 dal dereotunu üst süslemesi için ayırmayı unutmayın) beraberce rondoda parçalanır. Yoğurt ve mayonez, içerisine biraz daha tuz katılarak iyice karıştırılır ve yarısı başka bir kaba alınır. Kaplardan birine rondodan geçirilmiş tavuklu karışım eklenerek homojen bir şekilde dağılana kadar karıştırılır. Tost ekmeklerinin herbir dilimi 1 kaşık sütle ıslatılarak üzerine tavuklu karışım sürülür ve diğer dilim üzerine kapatılır. Tavuklu harç bitene kadar tüm dilimlere aynı işlem yapılarak birbiri üzerine kapatılır. Tüm dilimler bittiğinde dikeyine olan pasta dikkatlice tutularak servis tabağına yatay konumda yatırılır. Ayrı bir kaba ayrılan yoğurtlu mayonez karışımı aynı krema gibi tost ekmekleri üzerine sürülerek her tarafını kaplanır. Tavuklu pasta buzdolabına kaldırılarak, servis edilene kadar soğutulur. (Bir gece öncesinde yapıldığı zaman yoğurdun kıvamı krema haline geliyor, görünümü çok daha güzel oluyor.) Servis edilmeden önce haşlanmış yumurta sarısı ve beyazı aynı anda olmak üzere sarımsak rendesi ile rendelenerek pastanın üzerine dökülür. Ayrılan dereotu da yıkanarak pastanın taban kısımlarına yerleştilir. Servis edilirken ilk kesiğin verev şeklinde (pastanın kenarında bir üçgen oluşacak şekilde yanlamasına) atılması gerekir, böylece ekmek dilimleri ince ince belirgin olur. Ancak tam 45 derecelik bir verev de olmasın, o zaman da dilim çok büyük oluyor, serviste zorlanıyorsunuz (aynı benim gibi :) Ben tost ekmeği olarak UNO'nun tost ekmeğini tercih ettim. Aslında kepekli tost ekmeği görünüm açısından daha güzel olabilirdi, ancak tüm kepekli tost ekmeklerinin üzeri yuvarlatılmıştı, tam pasta görünümünü sağlayamayacağı için vazgeçtim. (Nasıl servis edilmesi gerektiği hakkında yorumlar aldığım için bu açıklamaları yapmak istedim)

14 yorum:

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF TADINIDA ÇOK MERAK ETTİM AÇIKÇASI. YAPILACAKLAR LİSTESİNDE YERİNİ ALDI. ELLERİNE SAĞLIK. SEVGİLER...

gülay mutfakta dedi ki...

canım ellerine sağlık.. ben ufuk'un sayfasında ilk gördüğüm de hiç tereddüt etmeden denemiştim:) o zaman bloğum yoktu ama fotoğrafını çekmiştim:) çok beğenilmişti.. yapım aşamalarını görmeyip, süsleme kısmında, mutfağa gelen kardeşim pastanın üzerinde dereotunun ne işi var demişti:)görünümü salatadan çok pasta gibi..
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Canım bende deniycem cesaret edeme
dim ama harika bir görüntü ellerine
sağlık öptüm...

mutfaktakizaman dedi ki...

BENDE BIR KAC YERDE GORMUSTUM AMA HALA GOZUM YEMIYOR DENEMEYI AMA COKTA MERAK EDIYORUM...ellerine saglik canimm

pelince dedi ki...

Neval denenecek o kadar tarif var ki,inan bayılırım böyle övgülü sunumlara.. hemen onu önce çekiyorum :)
ellerine sağlık.. afiyet olsun..

Unknown dedi ki...

görüntü çok güzel eminim tadı da öyledir.ellerine saglık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Çok değişikmiş canım denemk isterim ellerine sağlık...

yesildomates dedi ki...

ufuğun sayfasında daha sonra senin sayfanda görüyorum..
görnt olaraka harika..artık deneme zamanı geldi:))
ayrıca pasta gibi görnyo..
ellerine sağlık..
sevgiler...

Betül KAVAL dedi ki...

elerine sağlık cnm. bilirim nefis olur bu..

sevgiler

eldivenlerim dedi ki...

çok değişikmiş;) enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım....

melek dedi ki...

ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bende çok hoş buluyorum bu tarifi. çok doyurucu ve aromatik..
ellerine sağlık limonlum...
sevgiler..

60.YIL YİBO dedi ki...

ellerinize sağlık gerçekten çok farklı ve güzel bir tarif ...hoşçakalın...http://beracan.blogcu.com/

ufukmutfakta dedi ki...

Neval'ciğim deneyip beğenmiş olman beni çok mutlu etti. Yaklaşık on yıldan fazladır ben bu salatayı yaparım. Yiyenler önce görüntüye sonra tadına bayılırlar. Servis konusundaki açıklamaların da çok faydalı olmuş. Ellerine sağlık, sevgilerimle....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...