15 Aralık 2009 Salı

Tokat'tan mı Geliyon da, Kız Sen Zile'li (Almus) Misin?

Yeni bir şehre seyahat olacağını söyledikleri zaman beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri de yeni bir şehri tanımak ve o yöreye ait en önemli yerleri kısa da olsa gezip fotoğraflamak. İşyerimden bu kez yolumuzun Tokat Zile’ye düştüğünü söylediklerinde yine aynı heyecanı yaşadım. Zile’li arkadaşlar varsa affetsinler beni ama, bu kez heyecanım tamamen hayal kırıklığına dönüştü. Zaten geziye 1-0 yenik konumda başladım, çünkü direkt Tokat'a uçak yok, ancak Merzifon Havaalanı'na uçak var ve günde 1 sefer, o da akşam uçağı! Yani Zile'ye ulaşmak için 2 saatlik yolu da gözden çıkarmak zorundasınız. Malesef otel konusunda da problem yaşayabilirsiniz, Zile'de sadece tek bir otel var, o da 2 yıldız ayarında.

Tarih kokan Zile evleri biraz unutulmuşluğun, biraz terkedilmişliğin acısı çekmekte, ki nice ihtişamlı günler görmüş olmasına rağmen. Orjinalliğini halen koruyan, tek dileği biraz sahip çıkılmak olan bu evleriyle Zile, yeni bir Safranbolu Efsanesi yaratabilecek kapasitede aslında.

Zile’nin hemen hemen merkezinde bulunan kale 4 bin yıllık tarihi ile gezilecek en önemli mekanlar arasında yer alıyor. Kale, aslında çok tarihi ve çok bilindik bir olayda başrolü oynayacak kadar ünlü. Caesar'ın karısının adı verilen Zela şehri (Zile adı buradan geliyor), Julius Caesar’a başkaldırarak Roma İmparatorluğu’nu tanımadığını ilan edince, güç gösterisi adına Caesar, 70’li yaşlarını sürmekte olmasına rağmen 30.000 askeri ile şehre geliyor ve kanlı bir savaşla Zela’lıları yenilgiye uğratıyor. Bu yenilginin herkese ibret olması için de kale içerisindeki dikili taşa dünyaca ünlü şu sözleri mesaj bırakıyor: “Veni –Vidi-Vici” (Geldim, Gördüm, Yendim.)

Yetkililerin anlattığına göre. toprak altından çıkarılan lahitlerden sırtsırta birbirine yaslanmış veçok iyi korunmuş asker kıyafetli iskeletler bulunmuş. (Romalı asker olmaları muhtemel)

Kale içerisindeki, zamanınında su sarnıcı olarak kullanılan ve 188 basamaktan oluşan, zemine 45 derece eğimle inen dehliz oldukça ürkütücü.

Yapımı 1452'yi gösteren Boyacı Hasan Ağa Cami, Ulu Cami'den sonra Zile'nin en eski camisi ve kalenin hemen eteklerinde yer alıyor.

Çevre köylerden derlenmiş, günlük yaşantıyı anlatan eşyaları Belediye'nin Konuk Evi'nde görebilirsiniz. Konuk Evi de, eski bir Zile Evi'nin restore edilmesi ile hizmete açılmış bir müze görünümünde.

Tokat Zile'nin etrafı çok verimli tarım arazileri ile çevrili. Bölgenin en meşhuru üzüm ve türevleri. İri taneli üzümlerinden neler yapılmıyor ki? Bu yöreye has beyaz Zile pekmezi, normal siyah üzüm pekmezi, nişastalı cevizli köme, pestil, kuru üzüm ve asma yaprağı buraya yolunuz düşerse mutlaka almanız gerekenlerden.

Kuşburnu da çok yetiştiğinden kuşburnu marmeladı ve kuşburnu pulbu denilen kuşburnu özütü hemen her dükkanda sergide. Biber ve domates salçası ile çemen de aynı oranda meşhur.

Çorumlular bana kızmasın, ben bana söyleyenlerin yalancısıyım; leblebinin de asıl orijininin Zile olduğu, buradan Çorum'a gittiği ve orada meşhur olduğu söylendi. Öyle bile olsa ilk bulanın mı, yoksa layığı ile yetiştirip satanın mı hakkı olduğu konusunda ben sanırım Çorumluların taraftarı olacağım :) Değerleri kaybetmemek lazım! (Yalnız çok lezzetli leblebisi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim)

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşilbiber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak, özel kebap ocaklarında yapılan Tokat Kebabı'ndan ne yazık ki yiyemedik, çünkü mevsimi değilmiş. Bahar ve yaz aylarında yapılan bu kebabın ancak fotoğraflarına bakarak yutkunabildik.

Buraya özgü yemeklerin başında gelenlerden biri de bat. Yeşil mercimek, yeşil soğan, maydanoz, kuru soğan, domates salçası, dereotu, kıyılmış ceviz ve ince bulgurdan yapılan sulu, soğuk ve yağsız bir meze. Önceden haşlanarak suyu süzülmeden soğumaya bırakılan yeşil mercimek içerisine diğer tüm malzemelerin doğranarak eklenmesiyle yapılan ve salamura asma yaprağı ile servise sunulan bir lezzet. Sulu da olsa herbir yaprağa birer kaşık salatadan konularak yeniliyor. Eee hadi afiyet olsun :)

Zile' de turistik anlamda yapılacak çok iş var, ancak kendi adıma, güzel işlere imza atmaya hevesli, kendini Zile'nin kaybettiklerini geri kazandırmaya adamış çok kişi gördüğümü de söylemek isterim. Umarım en kısa zamanda yapılması planlanan işler yapılır ve Zile eski görkemli günlerine kavuşur.

18 yorum:

pelince dedi ki...

Neval yine harika bir gezi olmuş,ben daha önce hiç gitmedim.. anlatılanları ilk kez okudum.. yemeklerinden bir tek bat'ı duymuştum..
Çok değişik ve güzelmiş... vallahi lelebide aklım kaldı :))

Sevgiler..

pembecikolata dedi ki...

Süper!!! Ne kadar güzel yaaaa...Gezmek görmek, yeni yerler keşfetmek gibisi var mı:)

Adsız dedi ki...

Selam
Zile yi ziyaret sebebinizi bilemiyorum ama bu anlattıklarınızın dışında tabii ki çok daha kültür dolu daha çok lezzetleri olan bir şehir.. Keşke 2 yıldızlı otelimiz yerine sizi naçizane evimde , buraya has yemeklerimizle dolu soframızı tanıtıp misafirperverliğimizi gösterebilseydim.. Neyse bir dahaki gelmenize işallah ..Tez(en kısa / en çabuk zamanda bekleriz :)) Ama isterseniz yazarsanız mail adresimi verebilirim elif

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Elif, merhaba. Aslında yazımı defalarca okudum, çünkü yanlış anlaşılmak en son istediğim şeylerden biri. Blogun en üstünde iletişim adresine mail atabilirsin arzu edersen, ben de sana daha ayrıntılı yazabilirim. Ayrıca hemen şunu da ekleyeyim; ben sadece Zile'yi umduğum gibi bulmadım, ancak insanları gerçekten harika, bizleri ağırlamak için pervane oldular, yani misafirperverliğine kesinlikle sözüm olamaz, inanıyorum ki senin evine geldeydim de, hiç tanımadığın beni çok çok iyi karşılardın :) Yorumuna çok teşekkürler, sevgiler...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Merhaba, Bat'ı ben çok severim. Bu arada hemen konuya yemekten girdim:)Resimlerde süper. Hep böyle gezmek isterdim...

ceyt dedi ki...

limonlu kekim sen memleketime gelmişsin..keşke daha önce haberim olsaydı.otele falan bırakmazdım, ben ağırlardım seni canım benim.yakında tokat havaalanımız tekrar uçuşlara başlıyacak.inşallah o zaman yine beklerim.bu sefer benim misafirim olursun.hem baharda çok daha güzeldir zile.tokat kebabını da kebablar arasında tek geçerim.yiyemediğinize üzüldüm.bak beklerim tekrar.o kadar çok yer varki gezecek bu çevrede.
öpüyorum seni.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Zile'ye hiç gitmedim Limonlu Kekim, hakkında da hiç bir şey bilmiyordum, ta ki senin yazını okuyana dek.. Pekmezleri ne güzeldir kimbilir..

boncuk mutfakta dedi ki...

Canım Nevalim bize bu güzellikleri anlattığın için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Öptüm arkadaşım.

pelince dedi ki...

Nevalcim annecocuk'a arkadaşının eklediğini biliyorum :) çok şeker zaten.. bende annecocuğu sık takip ederim.. 7 senedir üyeyim sanırım,çocuklar küçükken çok takip ediyordum ( hatta bir buluşmaya gitmişliğim bile var ) ama şimdi çok sık takip edemiyorum...
Bende bebekkokusundan yazışıyorum orada iki grubum var :) bende tarifleri orada paylaşıyorum:)...

öpüyorum..

Pembe Tatlar dedi ki...

Harika bir gezi olmuş canım fotolar süper:))

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Canım arkadaşım Tokat başlığını görünce bundan sonra seninle yaşamaya karar verdim :) Benide al yanına götür gezmelere :) Şaka bir yana, yurdumuzun güzel yerlerinden bize ara ara bilgiler vermen sanki oralara ayak basmış hissi veriyor insana. Güzel yazılarını takip etmeyi çok seviyorum.
Kocaman sevgiler

Hansa dedi ki...

selamlar...
ben çekmeceden çok beylikdüzü /yakuplu tarafındayım...siz neredesiniz yakınmıyız acep...

İNCİ dedi ki...

Çok hoş bir gezi olmuş.Yeni yerler görmek çok keyifli olsa gerek.Bahsettiğiniz tatlara aşinayım Sivaslı biri olarak.Memleketime yakın ama bende hiç gitmedim Tokat'a.Paylaşım için çok teşekkürler gidip görmüş kadar oldum:)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Çok güzel.Anadoluda keşfedilecek pek çok güzellik var.Emeğinize sağlık.

Sevil Şahin dedi ki...

tatlımmm
kek kalıbı ile görsellik yarışmamıza senide bekliyorum..

sarımutfak-hande dedi ki...

slm
tokatı geçen sene görmüş pek beyenmemiştim ama çorum da tam tersi çok güzel bir yer
bu arada bloğununda yeni yaşını kutlarım canım

zarpandit dedi ki...

önce 2.yılını kutlayayım bazen yorum yazamıyorum kabul ama senin gezilerine bitiyorum :) takılasım geliyor peşine :) eğlenceli kişiliğinide bildiğim için hiç sorun olmaz senle gezmek tozmak..helede yemek gibi bir ortak noktamız varsa :)))))

Tuğba dedi ki...

Sayende Tokat'ı gezmiş,yemeğinden yemiş kadar oldum,sağol:)
ben de beklerim,sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...