23 Şubat 2010 Salı

Soft Bowl ile Topluca Kek Pişirme Sanatı :)

Limonlu Kek iftiharla sunar: Bu post; topluca kek yapımının resimli fotoromanıdır, üstelik Renkli ve Türkçe :)

Herşey, soğuk ve karlı bir Şubat günü Soft Bowl'dan gelen "Bizimle Kek Pişirmek İstermisiniz?" daveti ile başladı. Benden yana verilen cevap olumluydu ve tam 13 blogcu Hobimle Lezzet Okulu'nda beraberce kek pişirmek üzere buluştuk.
 
Herkes, kek yapmak üzere tüm malzemeleri yanıbaşında hazır vaziyette start verilmesini bekledi. Bekleyiş içerisinde herkes kafasında neli kek yapacağı gibi stratejik planları gözden geçiriyordu. Verilen komutla birlikte herkes aynı anda yumurtaları kırmaya başladı :)
 
Etrafta uçuşan un, şeker, kabartma tozu bulutları arasında herkes en güzel keki yapmak üzere hummalı bir telaşa girdi. (Bu arada bir kek pişirirken mutfağın nasıl dağıldığından şikayet ediyorsanız, bir de 10 kek pişerken nasıl dağıldığını görseniz diyorum :)
 
Kekler ikili olarak kardeş kardeş fırına atıldıkça, üzerimize düşeni alnımızın akıyla gerçekleştirmenin iç huzuru ile için rahat bir soluk alındı.
 
Kekler fırında pişerken ortalık derlenip toparlandı, çay ve ikram için yeniden düzenlendi. Biz kızlar da vurduk sohbetin gözüne :)
 
İkramlar da harikaydı, Sevgili Birsen'in yaptığı ve herkesin ikişer kere servis ettiği kısır günün en lezzetlisi ünvanını hakediyordu sanırım.
 
Yine Birsen'in yaptığı poğaçalar da muhteşemdi.

Sevgili Sevil'in yaptığı kestaneli pasta da herkesin 2'şer dilim alması ile lezzetini kanıtlamış oldu.

Tüm bu telaş ve bekleyiş, işte güzel turuncu giysisi ile gelin gibi salınan kek içindi :)

Daha önce silikon kek kalıpları ile yaptığım başarısız kek denemelerinden sonra; silikon kek kalıplarını kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini kendimce sıralarsam; - Silikon kalıp yağlanmadan da kullanılmasına rağmen keki kalıptan çıkartırken çok yarar sağlaması açısından katı yağ ile yağlanmalıdır. - Silikon kapların özelliği daha az kek karışımı ile daha kabarık kekler elde edilmesi olduğundan, kalıbın ancak 2/3'ünün kek karışımı ile doldurulmalıdır. - Kalıplar fırına verildiği zaman her tarafından aynı ısının dolaşması için tel ızgara üzerine oturtulmalıdır. - Kalıp fırından çıktıktan sonra, kekli kısım yukarıda olacak şekilde ılınıncaya kadar bekledikten sonra kek kalıptan çıkarılmalıdır. - Silikon aslında sağlığı tehdit edecek hiçbir madde içermediği için çok sağlıklı bir malzeme olmasına rağmen, bazı kalitesiz silikonlar, fırına girdiği zaman renk değiştirmişse kimyasalı değişmiş demektir, kesinlikle kullanılmamalıdır.
 
Ve işte fotoromanın sonu, mutlu son, kek güzellerinin podyum yürüyüşü :) Hepsi çeşit çeşit, üzümlüsü, damla çikolatalısı, haşhaşlısı, kuru meyvalısı, tarçınlısı...
 
- Biz bayanlar biraraya geldiğimizde, yanımızda çay ve atıştırmalık da varsa dünya yansa umrumuzda olmaz herhalde :) Ne kadar eğlendiğimizi yazılar değil, fotoğraflar anlatsın artık.
 
Bu kadar anlatım üzerine bir kek tarifi vermeden de olmazdı değil mi? Benim tercihim portakallı&haşhaş tohumlu kekten yana oldu. Gerçekten de haşhaşın çıtır çıtır tadıyla portakalın harika aromasının birleştiği yumuşacık bir kek ortaya çıktı. Ve aslında en önemli olarak da; bu güzel organizasyonda yer almamızı sağlayan Soft Bowl'a, en ince detayları düşünüp gerçekleştirmek için uğraşan Sevgili Sevil ve Sevgili Birsen'e çok teşekkür etmek istiyorum.
 
Malzemeler:

- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı un
- 1 su bardağından biraz az süt
- 1 su bardağından iki parmak az sıvı yağ
- 1 adet portakal
- 1 adet kabartma tozu
- 1 adet vanilin
- 2 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Yapılışı: Yumurtalar ve şeker, karışım bembeyaz olana kadar çırpılır. Un, sıvı yağ, kabartma tozu vanilin ve haşhaş tohumu da eklenerek karıştırılır. Ayrı bir yerde portakalın kabuğu rendelenir, suyu da sıkılırak bir bardağa konur. Portakalın suyunun üzerine süt konularak 1 su bardağına tamamlanır. Bu iki malzeme de karışıma eklenerek, hiç topak kalmayana kadar karıştırılır. Bu arada silikon kek kalıbı margarinle iyice yağlanır. Yağlanmış silikon kalıba dökülen kek karışımı, önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirilir.

19 yorum:

Nina's Recipes dedi ki...

What a lovely group of girls working and baking together...excellent!!!
and the cakes and food looks fantastic! Good job girls!!! :))

ARZU dedi ki...

Neval'cim harika bir gündü....

boncuk mutfakta dedi ki...

AAa bizim haberimiz yoktu .
Neyse arkadaşım Allah içinize sindirsin.Kekler ne güzel kabarmış.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Limonlu Kekim, ellerine sağlık.. Silikon kalıplar hakkında önemli bilgileri derleyip toplaman çok iyi olmuş.. Çok keyifli bir gündü, tekrar görüşmek üzere canım..

mis kokulu lezzetler dedi ki...

Limonlu kekim dünden beri bu buluşmanın yazılarını okuyorum.Bir gün mutlaka uçağa veya otobüse atlayıp İstanbula geleceğim hiç şaşırmayın.Keklerin de hepsi mis gibi ellerinize sağlık.Ayrıca bu resimdekilerden hangisi limonlu kekim???Sevgiler.Mine

Hilalland dedi ki...

Neval 'cim. tekrar görüşmekten bende çok mutlu oldum . en yakın zamanda daha uzun sohbet edebilmek dileğiyle . eline sağlık canım

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

nevalcim canım benim tekrar senle sohbet edebilme fırsatım olduğu için aramızda bulunduğun o sıcacık gülüşünle sevgini hissettirdiğin biz teşekkür ederiz
inş. başka başka etkinliklerde daha güzel vakitler geçirmek dilegiyle hediyelerini iyi günlerde kullan tatlım kullandıkça bizleri hatırla
sevgiler

sarı mutfak-hande dedi ki...

canım ne güzel anlatmışsın gerçekten hummalı bir çalışma sonucu darmadağınık bir tezgahta kekleri yaptık ama böyle kalabalıkta kek yapmakta ayrı bir güzel oluyormuş anladık.ellerine sağlık
sevgiler öptüm

Zeynep dedi ki...

ne güzel anlatmışsın canım ya:)tekrar tekrar yaşattın o güzel günü:) acaba neye gülmüşüz öyle:)))amma sırıtmışım yani:)))
umarım en yakın zamanda tekrar beraber oluruz canım,seni tanıdıkça daha çok kanım kaynıyor:))))
öpüyorum hayatım

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

Nevalcim aynen anlattığın gibi keyifli bir kek pişirme günüydü. sevgiler

MiniPazar dedi ki...

çok güzel geçmişe benziyor, resimler ve kekler tabiki bi harika gözüküyor :)

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Harika geçmiş etkinliğiniz suratlarınızdan gülücükler hiç eksilmesin...Kekinde nefis olmuş ellerine sağlık argkadaşım...
Sevvgiler...

www.gonuluncelezzetler.com/

Seda Yazıcı dedi ki...

pek eğlenceli ve bereketli bir gün olmuş :) ellerinize sağlık
sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Harika bir gündü canım..Kalabalık bir ortamda kek yapmak çok keyifliydi..Hele sizler gibi tatlı bayanlar olunca..Çok güzel anlatmışsın günümüzü,gönlüne sağlık..Kekin de nefis olmuş..


Sevgilerle..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Nevalcım seninle tanışmaktan dolayı çok mutlu oldum. Umarım yine böyle güzel zamanlarda görüşür ve uzun uzun sohbetler ederiz
Çok öpüyorum
sevgilerimle

lavantalimon dedi ki...

çok tebrik ederim. güzel geçtği belli her halinden.
kekler nefis olmuş ellerine sağlık
çok sevgiler

Vakit Buldukça - EsEr dedi ki...

silikon kalıpla ilgili verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler. tüm kekler nefis. herkesin ellerne sağlık..evgiler Esma

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

Rabbim;
dara düşünce sabır,Sabrı bulunca şükür ,Şükre erince rahmet ,Rahmete dalınca ihsan eyleyip gönünden geceni nasip etsin .
Kandilin mübarek duaların kabul olsun arkadaşım
sevgiler

Neşeli Sesler dedi ki...

Ne çok eğlenmişsiniz süperr:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...