21 Mayıs 2010 Cuma

Asma Yaprağında Limon Soslu Mezgit

Iglo ile Pratik Lezzetler Kursu'ndan gecenin en afili yemeği, karşınızda "Asma Yaprağında Limon Soslu Mezgit"... Gerçekten de misafirlerinize değişik bir sunum yapmak istiyorsanız, aynı zamanda lezzeti de tam olsun, bir de kısa zamanda pişsin diyorsanız uzaklarda aramayın, hemen yapın :)

Malzemeler:

- 1 adet mezgit fileto
- 100 gr asma yaprağı (9-10 adet)
- 1/2 kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı - 1 adet limon dilimi
- 1 adet domates dilimi
- 1-2 dal dereotu
- 1 adet defne yaprağı

Sosu için:

- 100 gr. krema
- 2 yemek kaşığı tereyağı (yaklaşık 50 gr.)
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- tuz ve karabiber
Yapılışı: Sıcak suda bir miktar bekletilen asma yaprakları yanyana iki, alt alta üç sıra olmak üzere yaklaşık bir kare oluşturacak şekilde aralarında hiç boşluk bırakmadan dizilir.
 
Yaprağın ortasına, önce yarım ay şeklinde doğranmış 5-6 dilim kuru soğan, yine yarım ay şeklinde dilimlenmiş domates, ince ince doğranmış sarımsak, 1-2 defne yaprağı ve onun üzerine de 1 dilim limon konulur.
 
Mezgit fileto, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra 15 dakika kadar normal su içerisinde (asla sıcak su içerisinde buzu çözdürülmez) bekletildikten sonra 1 dakika kadar tavada arkalı-önlü hafifçe kızartılarak diğer malzemelerin üzerine yerleştirilir. (Malzemeleri yerleştirirken kule gibi üstüste koymaktan ziyade, yaprağı kapatırken kare oluşturacak şekilde oturaklı yerleştirin.)
 
Dereotunu da yerleştirdikten sonra üzerine bıçağın ucu ile küçük bir tereyağı parçası, tuz ve karabiber ilave edip, yapraklar açılmayacak şekilde, karşılıklı kenarları birbiri üzerine kapatılır. Katlanan kısımlar alt tarafta kalacak şekilde dikkatlice alınarak kısık ateşte arkalı-önlü 10-15 dakika kadar kızartılır. (Aslında şefimizin tavsiyesi mezgitleri bu aşamadan sonra düdüklü tencerede, buharda pişirme aparatı ile, düdüğü çıktıktan sonra 5 dakika pişirme idi. Biz 9 kişi olduğumuz için bu tarz pişirmeye yeterli aparat ve zaman yoktu. Ya da tercihinize göre fırında da pişirebilirsiniz, o zaman da 30 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.)
 
Mezgitler pişerken, limon sosu hazırlamak üzere krema küçük bir tencereye konularak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak içerisine terayağı ilave edilerek sürekli karıştırmak sureti ile erimesi sağlanır. (Bu işlem kesinlikle krema ocaktan aldıktan sonra yapılması gerekir, aksi halde tereyağı kesilerek kremanın üzererinde yağ tortusu halinde birikir.

Yağ eridikten sonra içine limon suyu eklenince sos hazırlanmış olur. Pişmiş mezgitler servis tabağına alınarak, bıçak ile uzunlamasına kesilerek açılır ve üzerine hazırlanan limon sosundan 1-2 yemek kaşığı ilave edilir. Böyle bir güzellik karşısında afiyet olsundan başka ne denir...
 

7 yorum:

HÜLYA dedi ki...

değişik bir tarif olmuş ellerine sağlık

Gönülünce dedi ki...

Nefiss olmuş hele o piştikten sonraki hali nefis ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

yeşim dedi ki...

çok güzel olmuş canım harika bir tarif.ellerine sağlık.hayırlı cumalar diliyorum.sevgiler...

ozlemhan dedi ki...

Ay bu süper bir yemeğe benziyor kesinlikle denemek istiyorum.Nevvalciğim bu perşembe bende toplanıyoruz müsait olursan bekliyorum.

Gökce dedi ki...

vayy değişik...mezgiti severim ama asma yaprağında hiç duymadım.bir denemek lazım. sevgilerle

cecil dedi ki...

tam benlik...ımmm harika.. ellerinize sağlık..

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Merhabalar,
Ayşe Yaman'ın sponsorluğun da yaman etkinlikler çerçevisin de KREM ŞANTİLİ TATLILAR aktivasyonunu bu ay ben üstlendim. Krem şantili tüm tatlıları sayfamda paylaşabilirsiniz. Katılım tarihi 15 Mayıs-15 Haziran arası olacaktır. Sizde davetlimsiniz. Ayrıntılar için http://mutfaktayimm.blogspot.com adresim'den bana ulaşabilirsiniz. Harika tarif ve fotoğrafınızıi bekliyorum...
Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...