Patlıcanın çok çok sevdalısı değilimdir, belki pişirmesi çok aşamadan oluştuğu için zor gelmesinden, belki de yedikten sonra 1-2 saat sonra midemi ağrıttığı için olsa gerek, ama önüme hazır geldiğinde de hayır diyemiyorum doğrusu. Şimdi mevsim yine yaz, haydi gelsin kızartmalar, yeniden başlasın evlerde patlıcanın saltanatı :)
Malzemeler:
- 1 kg. patlıcan
- 300 gr. kıyma
- 1 adet iri boy soğan
- 4-5 adet sivri biber
- 5-6 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 5-6 dal maydanoz
- tuz, karabiber
- kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyularak 1,5 cm.'lik halkalar halinde kesilir ve acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Bu arada soğan yemeklik olarak (küp küp) kesilerek 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavrulur. 2 adet doğranmış biber ilave edilerek bir süre daha kavrulduktan sonra kıyma da ilave edilir. Kıyma iyice kavrulup pembe kısmı hiç kalmayınca üzerine salça ilave edilerek iyice karıştırılır ve tuz ile karabiber serpildikten sonra ocağın altı kapatılır. Suda dinlenmiş ve kara bir su çıkarmış olan patlıcanlar hafifçe sıkılarak suyu süzdürülür. Bol yağda çok fazla karartmadan kızartıldıktan sonra kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı alınır. Fırın tepsisine kızartılmış patlıcanlar tüm tabanı kaplayacak şekilde sıra ile dizilerek üzerine kıymalı harç serilir. En üste de dilimlenmiş domates, soyulup temizlenmiş sarımsaklar ve uzunlamasına ikiye bölünmüş biberler ve ince ince doğranmış maydanoz yerleştirilir. Kıymalı harcın hazırlandığı tava içerisine kaynar su dökülerek (kalan yağın ve aromanın kullanılması için) 2-3 kere çalkalanarak dikkatlice yemeğin üzerinde gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yemek suyunu çekene kadar, yaklaşık 35 dakika pişirilir. Hoşgeldin yaz akşamları ve patlıcannnn :)
10 yorum:
ellerine saglık.patlıcana asla hayır diyemeyenlerdenim.
inanmıyorum sana bebişim yaaa okadar çok şey yapıyorsunda patlıcanmı seni yoruyor üşendiriyor aaa duymamış olayım.)))) neyse canın isteyince sen bana gel ben yaparım sana patlıcangillerden yemekler:))))öpüyorum sevgilerimle
Eline sağlık Neval'cim. Nedense patlıcan benim de hep midemi ağrıtırdı yada dilimde aft çıkardı. Son 1senedir bu olmuyor. doğal değiller ondan mı acaba:) Sevgiler
Tek kelimeyle nefis .ellerine sağlık canım.
Ben bu tarifi unutmuşum. Sağol canım. Süper oldu. Eşimde çok sever bu tarifi. Sende haksızlık etme bu güzel tarifine. Mutlaka bu hafta yapacağım canım. Yanına da pilav.
Ellerine sağlık canım
sevgiler
nevalcim ellerine sağlık patlıcan sever biri olarak tarifine bayıldım
ellerine sağlık
nevalim annem için bıraktığın yoruma teşekkür ederim destegin bana güç kattı
sevgiler
Ayyy çok da güzel fotoğraflamışsın. Tijenin dediği gib yanına pilav bir de bende cacık:) hımmm nefis:) Ay akşamları halim olmuyor hiç birşeyler yapmaya bu aralar. Yapan olsa da hemen yesem:)
İşte yazın en çok tükettiğim sebze her türüne bayılıyorummmm...Oturtma harika olmuş ellerine sağlık arkadaşım...
Sevgiler...
merhaba, oturmanın daha hafif olması için patlıcanları tuzlu suda beklettikten sonra dilimleyerek 2 kaşık sıvı yağla marine edin fırına verin 20-25 dk. sonra işlemler aynı hem daha hafif hemde zahmetsiz mideyede dokunmuyor.afiyet olsun.sevgiler
Canım benim naber seni uzun yıllardır dosttummuşsun gibi ben şimdiden seni özledim . İnşallah en kısa zaman da görüşmek dileğiyle.Bu arada ben çok severim patlıcan yemeklerini ellerine sağlık. Kızları da çok öpüyorum
Yorum Gönder