21 Haziran 2010 Pazartesi

Süt Kremasından Tereyağı

Sevgili Özlemhan'da toplandığımızda Sevgili Sühelya, süt kremasından, çok basit bir işlem sonrasında bildiğimiz tereyağı elde ettiğinden bahsetmişti. Sonra geçen hafta, küçük kızımla birlikte Yumurcak TV'de "Arka Bahçede Bilim" programını seyrederken (Çok da faydalı bir çocuk programı, bazı fizik ve kimya olaylarını basit bir dille çocuklara açıklıyorlar, tavsiye ederim.) Bir kavanoz içerisine süt kremasını koyarak ve sürekli çalkalayarak tereyağı yapıldığını gösterince başladı bizim de tereyağı yapma maceramız :)
 
Öncelikle bildiğimiz 200 gr.'lık küçük kutu süt kremasını bir shaker içerisine koyduk. (Sizde yoksa herhangi bir kavanoz da aynı işi görüyor.) Sonra başladık sürekli olarak çalkalamaya, ancaaak buna inanın kol dayanmıyor. Kızım ve ben dönüşümlü olarak çalkaladıysak da bu işe yarım saat dayanabildik, sonrasında Sevgili Süheyla'nın da önerdiği gibi blendere attık, o bizim yerimize 5 dakikada halletti :)
 
Hafif sıvık formlu süt kreması blenderde orta devirde sürekli karıştırılınca önce katı form alıyor, sonra tekrar sıvılaşıyor, (ilk katılaşma sizi yanıltmasın) karıştırma işlemine bir süre daha devam ettiğinizde altta katı bir yağ tabakası çökeliyor, üzerinde de sıvı birikiyor. Alttaki yağı alıp bir süzgeçte 15-20 dakika süzdürürseniz tereyağınız hazır demektir.
 
Elde ettiğiniz tereyağına istediğiniz miktarda tuz ilave ederek (ben hiç eklemedim, hafif tatlımsı tadı ile üzerine reçel sürerek daha çok beğendik) silikon kaplara koyarak dondurabilirsiniz. İnanın "bu tereyağını ben yaptım" diyerek sofraya koymanın tadı başka hiçbir yerde yok :)
 

20 yorum:

yaban mersini dedi ki...

ah önerimi denemissin bile harika görünüyor arkadaşım ben hala yazmamıştım resim arşivde bekliyordu..ellerine sağlık.slmlar

Unknown dedi ki...

Canım harika bir fikir denemem la
zım öpüyorum...

Pembe Tatlar dedi ki...

AAa harika bir fikir hımmm ....

Mutlaka deneyeceğim...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Nevalcim harika bir fikir mutlaka deneyeceğim.Sevgiler...

sofrasanatim dedi ki...

elinize sağlık. yorulmuşsunuz ama değmiş. annemde yapar böyle sallayarak tereyağı.ama şöyleki annem sütün kaymağını alır biriktirir bi süre sonra onları kavazoya koyar ve aynı şekilde sallar uzun bir sallama süresi sonunda terayağı üste doğru toplanır çıkar. ve harika olur. mantık aynı, zaten süt kreması da sütün kaymağı ile aynı şey değilmi

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok güzel olmuş neval'im. biz bunu sapancada mis gibi taptaze inek sütünü alıp yapıyoruz. Ama istanbul şartlarında buda bir alternatif. eline sağlık canım

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Harika olmuş, ellerinize sağlık. Sağlıklı bir kahvaltı sofrası hazırlamak için güzel bir çeşit olur. Gerçi tereyağını sevmem ama eşim için kesinlikle deneyeceğim. Sevgiler...

YeMeK vAkTi dedi ki...

acıktımm bunu gördüm daha bir acıktım ellerine sğalık harika fikir

Gönülünce dedi ki...

Annemin senelerdir kahvaltıya yaptığı yağ...Ev yapımı olunca çok da değerli oluyor haliyle...Sunum çok güzel olmuş kalıp fikri güzel...

Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

benim de yapmaya niyetim vardı ama tadı nasıl olur bilemedigim için vazgeçmiştim.ama artık denemek şart oldu.ellerine saglık.

Canan dedi ki...

Süper bir fikir. Hakikaten sadece havası yeter:)) Nefis birşey olduğuna eminim. Ellerinize sağlık.

Sevgiler
Canan

Canan Demirbağ dedi ki...

Fikir süpermiş elinize sağlık..Selamlar...

Gönül dedi ki...

hah bi tereyağ yapmadığın kalmıştı:)))) nevalim güzel kızınla senin ellerinize sağlık hayatım benim kolum ağrır çalkalama falan yapamam sen yap çalkala bende sıcacık ekmekleri alıp geliurim afiyetle sürer sürer yeriz:))) nasıl fikir ama.)))

emelce yemek dedi ki...

seneler once kizimin sinifiyla bir ciftlige gitmistik orda bire de ogretmisler diharika elinize saglik

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canımmm ellerinize sağlık.
Afiye bal şeker olsun...
Bende oğlumla yapayım. Ama dediğin gibi mikser ile:)))
Çok öptüm

dokuzuncubulut dedi ki...

Gerçekten çok kolay bir tarifmiş. Pazar kahvaltısı için hemen denenmeli.
Paylaşım için teşekkürler...

Filiz dedi ki...

çok güzel bir fikirmiş,ellerine sağlık canım,bir ara denemeliyim..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok hoş olmuş,ellerine sağlık,herkesin yapabileceği bir şey değil,tebrik ediyorum.Sevgilerrrrr....

durutarifler dedi ki...

Gittiğimiz tatilde hemen her gün limonlu kek yedim ve nedense hep senin adınla çağrışım yaptı. Nefisti nefisss. Bu arada otelin pasta aşçısından tarifini aldım ve yapıp paylaşacağım.
Tereyağı ben de bir deneyeyin bakalım çok merak ettim. Ellerine sağlık.

Benhurum dedi ki...

Wooow nefis bir bilgi harika bir tarif şahane bir paylaşım çok teşekkür ederim;) Ellerinize sağlık;) Bende derhal deneyeceğim ve sonucu bildireceğim söz;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...