Önceki postumda çikolata kursuna gittiğimden bahsetmiştim. Çikolatayı seviyorsanız, çikolataya doymak istiyorsanız ve azıcık da stresiniz var da atmak istiyorsanız böyle bir kursa yazılıp, üstünüz-başınız ve hatta çenenize kadar çikolataya bulanmanız şart derim :) Daha önce de evde 1-2 kere çikolata ile kaynaşmamız olmuştu, ancak o zamanki çikolatayı eritme işlemleri aklıma geldiğinde tamamen yanlış olduğunu şimdi anlayabiliyorum, zaten kursta yaptıklarımızı tattıktan sonra aradaki lezzet farkı da hayli dikkat çekici.
Kursta çikolata damlaları ve çikolatalı meyveler haricinde, bitter truf ve cocos da yaptık. Onlar da başka bir post konusu olacaklar efendim :)
Malzemeler:
- 250 gr. bitter çikolata
- 100 gr. kuru yemiş veya meyve kurusu
- istediğiniz meyve (muz, çilek, üzüm vb...)
Yapılışı: Kuvertür çikolata bıçak ile kesilerek mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılır. Çikolatanın 1/3' lük kısmı alınarak kalan kısım metal bir kap içerisine konulur. Metal kabın üzerine oturacağı, ancak dibinin değmeyeceği başka bir tencere içerisine 1 parmak kalınlığında olacak şekilde su konularak kaynatılır. Tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak su buharında çikolata eritilir. (Burada dikkat edilmesi gereken püf noktası, alttaki su kaynadığı anda ocağın altını kapatmak, yoksa çikolata yanabilir.) Tüm çikolata pürüzsüz bir şekilde eridikten sonra ayırdığımız 1/3'lük çikolata da içerisine ilave edilir ve ocağın altı tekrar yakılmadan çikolatanın kendi sıcaklığı ile erimesi sağlanır.
Çikolatanın sonraki kullanımda hemen erimemesi için 32 derecede iken işleme tabi tutulması gerektiğinden bu sıcaklığa inene kadar tahta kaşık ile karıştırarak soğutulur. (İkinci püf noktası budur işte arkadaşlar, çikolata muhakkak 32 derece veya daha düşük sıcaklıkta olması gerekiyor.) Çikolatanın 32 derecede olup olmadığını anlamak için pratik bir yol da; dolu dolu bir kaşık çikolata alarak kabın içerisine boşaltmak, eğer kaşıktan dökülen bal gibi üstüste hafifçe birikiyorsa, minik tepecikler oluşturuyorsa istenilen sıcaklığa ulaşmış demektir. Bu aşamada el blenderi ile sadece 30 saniye karıştırılarak çikolata alüminyum folyo serili bir tepsi üzerine 10 cm aralıklarla 1'er kaşık çikolata dökülür. Üzeri arzu edilen kuru yemiş veya meyve kuruları ile süslenir. İyice donduktan sonra afiyetle yenir, saklanıp misafire ikram edilir veya cicili-bicili paket yapıp hediye götürülür :)
Aynı çikolata karışımını polikarbon kalıplara döküp kullanabileceğiniz gibi, yıkayıp iyice kuruladığınız meyveleri de kaplamakta kullanabilirsiniz. Özellikle üzüm ve çikolatanın bu kadar güzel bir ikili olacağını tahmin etmediğimi söylemeliyim. Hatta internette hayranlıkla seyrettiğimiz meyve sepetlerini kendimiz bile yapabiliriz, evet inanın bunu da yapabiliriz :))
23 yorum:
o kadar güzel olmuşlarkı arkadaşım olsa şimdi kaçtane yerim diye düşündüm.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.
Geçenlerde handanda yapmıştı bundan bayılmıştım. süper gözüküyor canım öperim:) Hayırlı cumalar
Çok güzel görünüyorlar,elinize sağlık.
ellerine sağlık çok güzel olmuş.ötekileride bekliyorum.
Öyle güzel görünüyorlarki uzanıpda bir tanecik alasım geldi...Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
harika görüntüler..
çikolatasız bir hayat olamaz ki zaten:)
emeklerinize sağlık:)
özellikle çikolatalı meyve fikrine bayıldımm:)
off ne güzel şeyler onlar öyleeeee..
görüntü muhteşem, ellerine sağlık arkadaşım......
Çok aram yoktur çikolatayla ama görüntüler öyle güzelki,ellerine sağlık.Hepsi birer tablo gibi..
çok nefisler ,bayıldım görüntülerine ;)
ellerine sağlık çikolata olsun da her hali kabulümdür.
yaaa bende gitek istiyorum bir dahakine beraber gidelim olur mu caım şahane olmuş bu çikolatalar
ellerine sağlık canım
sevgiler
Görüntüye bayıldım...
elelrine sağlık canım...
Kız sen kursa ne zaman gittin hiç haberim olmadı.Ben yokken neler yaptın sen meyveli çikolatalar çoook güzel görünüyorlar ellerine sağlık.
Zuzu
çikolata aşığı olarak bayıldım
ellerine sağlık arkadaşım
Çok şirin ve lezzet dolular...Eline sağlık!
Allah'ım bu nasıl bir görüntü! :)
Çikolata başlı başına bir tutku bende.Evde sürekli denemeler yapıyor,mutu oluyorum.Bu tarz etkinliklere katılmayı tabi ki çok isterdim fakat ne yazık ki bulunduğumuz ülkede yok.Heyecanımızı Türkiye'ye saklayalım inşaAllah.
Detaylı anlatımınız da çok hoş olmuş.
Ellerinize sağlık.
Kalbi selamlarımla
O gün bahsetmiştin merakla baktım hemen sayfana. Nefis duruyorlar. Püf noktaları ile anlatman süper olmuş. Ellerine sağlık:)
Çok hoş olmuşlar.elinize sağlık.
süper görünüyor! lakin kurs ve yaptıkların hakkında daha detaylı bilgi istiyoruz :)
sevgili limonlu kek harika olmuşlarlar bence bunları yapıp bir çikolata kraliçesi olmalısın sevgiler
bayıldım ellerinize sağlık Tariflerinizi ve bloğunuzu beğendim ben de beklerim sevgiler
Canım ne güzel anlatmışsın ellerine sağlık. bayılırım böyle çikolatalı meyve kırıntılarına . üstelik bunlardan çok güzel hediyelikde olur değil mi? Görüşmek üzere sağlıkla afiyetle kal.
Yorum Gönder