26 Ağustos 2011 Cuma

Fesleğen Soslu (Pesto Soslu) Makarna

Daha önce "Maggi Mutfağın Ustaları Yarışıyor" yarışmasından bahsetmiştim. Yarışmanın 3. etabı makarna kategorisinde idi ve tarifim fesleğen soslu makarnaydı. Bu tarifle son 4 finalist arasına kalamadım ama mutfağımıza fesleğen sosu girmiş oldu. Siz de nane, reyhan, fesleğen gibi keskin rayihalı bitkileri seviyorsanız, hatta nerede görseniz burnunuzu hemen yapraklara yapıştırıp derin derin içinize çekiyorsanız bu sosu çok ama pek çok seveceksiniz : )

Malzemeler:

- 500 gr. makarna
- 5 litre su
- 5 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet tavuk bulyon

Fesleğen Sos (Pesto Sos) İçin Malzemeler:

- 1 demet taze fesleğen (50 gr.)
- 1/2 demet taze nane (25 gr.)
- 50 gr. eski kaşar (veya parmesan peyniri)
- 50 gr. çam fıstığı
- 2 diş sarımsak
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tutam karabiber

Üzeri İçin Malzemeler:

- 50 gr. eski kaşar rendesi (veya parmesan peyniri)
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 4-5 adet kurutulmuş domates

Yapılışı: Fesleğen sos yapımı için; iyice yıkanmış ve suyu süzdürülmüş fesleğen ve nane yaprakları, temizlenmiş 2 diş sarımsak, eski kaşar, çam fıstığı, tuz ve karabiber mutfak robotuna alınarak krema kıvamında homojen bir karışım elde edene kadar çekilir. Elde edilen sosa zeytinyağı azar azar ilave edilerek püre haline gelinceye kadar yedirilir. (Yaklaşık 200-250 gr. olarak elde ettiğimiz bu sos küçük bir kavanoza konulup, ağzı sıkıca kapatıldığında ortalama 2 hafta süre ile bozulmadan buzdolabında muhafaza edilebilmektedir.)

Makarna suyu için; her 100 gr. makarna için 1 litre su, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı derince bir tencereye alınarak harlı ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın içerisine 1 adet tavuk bulyon atılır. Makarna suyu kaynadığında içerisine makarna atılarak karıştırılır. (Arzu ettiğiniz tüm makarna çeşitlerini kullanabileceğiniz gibi, fesleğenli sos ile tagliatelle (geniş erişte) ve spagetti (çubuk makarna) görsel anlamda daha uyumlu oluyor) Makarnalar 8-10 dakika kadar haşlandıktan sonra suyu iyice süzdürülür ve soğuk sudan geçirilmeden servis tabağına alınır. Hazırladığımız fesleğenli sostan 2 yemek kaşığı kadarı bir kase içerisine alınır. Üzerine 1 yemek kaşığı makarnanın haşlama suyundan dökülerek sos biraz inceltilir. Çam fıstıkları küçük bir tavada yağsız olarak çevrilerek hafifçe kavrulur. Domates kuruları 5 dakika kadar bir cezve içerisinde kaynatılarak zeytinyağına batırıp çıkartılır. Sırası ile, fesleğenli sos, eski kaşar rendesi, kavrulmuş çam fıstıkları ve domates kurularu makarna üzerine serpiştirilerek sıcak olarak servis edilir. Mımmmmm afiyet olsun :)

5 yorum:

lezzettabağı dedi ki...

Her zaman evimde hazırladığım fesleğen sosu bulundurmaya çalışırım çünkü çok severiz. mmakarnaya da çok yakışıyor gerçekten eline sağlık.

Bu vesileyle bayramını ve kadir geceni yürekten kutlarım sevgiler.

SEVGİLİ HAYAT dedi ki...

ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın

PaSaSofraM dedi ki...

Biz zayifliyoruz etkinligi
Merhaba sayfamda cok arkadaslarin diyet yemekleri sormasiyla yola cikiyorum, tabiki ben kendimde kilo vermek istedigim icin benim icinde iyi olacagini düsünüyorum. Kisacasi ben diyet yemekleri icin bir etkinlik yapmak istiyorum diyet denince yagsiz tuzsuz yemek yemek ilk akla geliyor halbuki nekadar güzel yemekler yapabiliriz bununlari paylasmak istedigim icinde sizleride davet ediyorum 01.10.2011 baslayip 01.11.2011de bitiyor tüm arkadas ve doslarimi takipcilerimi davet ediyorum.

Simdiden kilo vermek isteyen tüm arkadaslarimiz adina yardim ve paylasimlariniz icin cok tsk.ler

Saygilarimla Pasa-kizi

LeylaK dedi ki...

bloğunuzu çok beğendim. fotoğrflar harika ama izleme konusunda gbir sıkıntı var. daha doğrusu izleyemiyorum :( Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...