25 Kasım 2011 Cuma

Fırında Köfte&Patates

Soğuk kış günleri başladı, hava karardıktan sonra eve girip çarçabuk yemek hazırlama vakti artık. Tüm aile bireylerinin seveceği bir şeyler hazırlama, hele ki çarçabuk hazır edip masaya koyma fikri bazen beni yorsa da, ne yapacağıma karar verdim mi üstümdeki yükü atıyorum. Anneciğim, "Biri bana ne yemek yapacağımı söylesin, işin yarısı bitti bile" derdi de ne demek istediğini anlamazdım, şimdi çok iyi anlıyorum onu :)
 
Bu tarif öyle bir yemek, hazırlaması 20 dakika, fırında 40 dakika. Yapmaya karar verdikten 1 saat sonra mis kokulu bir yemek sofranızda. Üstelik küçücük ellerini tezgaha dayayıp alüminyum folyonun altındaki yemeği görmeye çalışan küçük çocuklarınızdan bile "Ooo köfte-patatesss yapmışsınnn" sevinç nidalarını duymanız çok muhtemel :)
Malzemeler:
Köfte Harcı İçin:
- 400 gr. kıyma
- 2 dilim bayat ekmek
- 1 adet yumurta
- 8-10 dal maydanoz
- tuz, karabiber, tatlı kırmızı biber

Yemek Harcı İçin:
 
- 5 adet patates
- 2-3 adet sivri biber
- 3-4 adet küçük boy domates
- ½ çay bardağı sıvıyağ
- ½ çay bardağı sıcak su
- tuz, karabiber

Yapılışı: Bayat ekmekler ıslatılıp sıkılarak suyu süzdürülür. Maydanozlar ince ince kıyılarak diğer tüm malzemelerle birlikte karıştırılıp yoğrulur. (Ben bir gece öncesinden bu işlemi yapıp köfteleri bekletiyorum. Hem lezzet açısından daha güzel oluyor, hem de yapım süresi iki kat kısalıyor.) Bir borcamın zemini yağlanarak halka halka kesilmiş patatesler üzerine dizilir. Üzerlerine köfteleri, dörde böldüğünüz sivri biberleri ve halka halka doğradığınız domatesleri dizin. Küçük bir kasede salça, sıvı yağ ve dilediğiniz baharatlar beraberce karıştırılarak yarım çay bardağı su ile açılır. Salçalı su karışımı borcamın üzerinde gezdirilir. Borcamın üzeri folyo ile kapatılarak 220 dereceye ayarlanmış fırında patatesler yumuşayana kadar pişirilir.

15 yorum:

Fido dedi ki...

ben bu yemeği yapıyordum ama üstünü folyoyla kapatmıyordum,doğal olarak da patatesler kuruyordu,yarın hemen böyle deneyeyim :)teşekkürler!! :)

mutfagabuyrun dedi ki...

nefis bir yemek.yanında da pirinç pilavı.süper olur canım.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Çok teşekkürler Neval'im, bak işimin yarısı bitti bile. Kara kara ne pişirsem diye düşünüyordum :)
Hayırlı cumalar...

durutarifler dedi ki...

Benim kışın hit yemeğimdir.
Ellerine emeğine sağlık
İyi hafta sonları
Sevgiler

müjde dedi ki...

Nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Mutlu haftasonları diliyorum...

yemekbiraşk dedi ki...

bende katılıyorum ne pişirsem derdine özellikle evde sorun daha büyükse sebze yenmez, etin her türlüsü sulu yenmez ee ben ne pişiriyim:) çok sıkıldım bu dertten çok:) enfes olmuş patates köfte rengi kendini ele veriyor:)
sevgiler
seval

LEZZETİKRAM dedi ki...

yanına cacıkla muhteşem olur canım eline sağlık :)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Elerine sağlık limonlu kekimmmm...PEk nefis görünüyor çokta severim

Unknown dedi ki...

Köfte ve patates hiç kimsenin hayır demeyeceği bir lezzet.eh bir deyapan sensen neşeni ve pozitif enerjini kattıysan ben bu yemeği yemem sadece syrederim Nevali ellerine sağlık

ebru dedi ki...

Bütün çocukların en sevdiği yemektir herhalde patates-köfte. Ellerine sağlık Neval.

Unknown dedi ki...

gerçektende yemek yapmaktan daha zor olan yemek pişirmeye karar vermek bende hep aynı konuda takılıyorum:)
bu yemeği çok severiz bizde galiba sevmeyen de pek yok ellerine sağlık.
sevgiler:)

Unknown dedi ki...

enfes bir yemek, ellerinize sağlık

özlem dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 30 KASIM-14 ARALIK tarihleri arasında http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için yeşil mutfak (Özlem) a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Ooooo köfte pattis var akşama, yaşadık :)

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Bugün anneannem yapmış bize, yedik bir güzel:) sizin de ellerinize sağlık:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...