20 Aralık 2012 Perşembe

Tavuklu Pirinç Pilavı


Bu soğuk kış günlerinde ne iyi gider? Benim gözümde hemen yemek buharı ile buğulanmış sıcacık bir mutfakta bir tencerede kaynayan tombik bir tavuk, diğer gözde demlenen bir çay, fırından da yeni çıkmış ve tüm mutfağa tarçın kokuları sardırmış kek ve tabii mutfağımda çalışan ben canlanıyor :) Keşke şimdi iş yerinde olacağıma evimde olabilseydim, daha neler nelerrr yapardım kimbilir, çay ve bir dilim kek alacağım kesin :)

Malzemeler:

- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı tavuk suyu
- 1 su bardağı didiklenmiş tavuk eti
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- tuz, tane karabiber

Tavuk Suyu İçin:

- 1 adet bütün tavuk
- 10 bardak su
- tuz

Yapılışı: Pirinçler ayıklanarak yayvan bir tepsi alınır. 1 çay kaşığı tuz ve üzerini 1 parmak geçene kaynar su ilave edilerek pirinçler şişmeye bırakılır. Bu arada bütün tavuk yıkanarak derince bir tencereye alınır ve üzerini iki parmak geçecek şekilde su ilave edilir. Tavuk etleri iyice pişene dek yaklaşık 40 dakika hafif ateşte kaynatılır. Biraz soğuduktan sonra tavuk etleri iri parçalar halinde didiklenir, suyu da kevgirden geçirilerek süzülür. (Elde edilen suyun 3 pardağını pilavda kullandıktan sonra, artanını çorbalarda değerlendirebilirsiniz) Ocağın altını kapatmadan 5 dakika kadar önce tuz ilave edilir. İyice şişmiş ve soğumuş olan pirinçler yıkanarak nişastasından arındırılır. Tereyağı pilav yapılacak tencereye alınarak kızdırılarak suyu süzülmüş olan pirinç eklenir.  Pirinç taneleri tel tel dökülüp şeffaflaşmaya başlayana dek kavurmaya devam edilir. (Eğer pirinçleri sadece kavurarak pilav yapıyorsanız 1'e 2 ölçü, öncesinde pirinçleri sıcak suda ıslatarak pilav yapıyorsanız 1'e 1,5 ölçü su koymalısınız.) Pirinçler kavrulduktan sonra tavuk suyu ve tuz ilave edilerek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılarak pilavın üzerine tavuk etleri serpiştirilir. 20 dakika daha demlendikten sonra üzerine değirmenden çekilmiş tane karabiber  serpiştirilerek sıcak sıcak servis edilir.

1 yorum:

keyiflisofram dedi ki...

Bu soğuk kış gününde yemeğinizi görünce içim ısındı,mis gibi kokusu tüm eve yayılır ellerinize sağlık...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...