12 Şubat 2014 Çarşamba

Horizon Mum Atölye Çalışması'nda Mum Yaptık


Yeni bir etkinlik, yine farklı bir etkinlik fotoğrafları ile karşınızdayım bugün. Mum ve sabun şu an için bayağı revaçta aktiviteler. Gelin kınasına, nikah şekerine, bebek mevlüdüne, baby showere hep hediye olarak veriliyor. Gerçi hiçbir zaman kullanmaya kıyılamıyor da, hatıra olarak saklanıyor diyeyim :) İşte bunlardan birine, mum yapmak üzere Horizon Mum Atölyesi'ne davet edildim.


Tabii işin erbabına göre mum yapmasında hiçbir zorluk yok, yeter ki malzemeler tam olsun. Mum yapmak için hangi malzemeler kullanılıyor diye merak ediyorsanız bunları bir kenara not edin; Mumun ana maddesi parafin (özellikle rafine olanları tercih edilmeliymiş), mumun ömrünü uzatan ve is oranını azaltan stearik asit (%10 oranında), toz veya granül boya (hangi renk ve koyulukta arzu ederseniz), uygun boylarda kesilmiş veya hazır olarak satılan fitil (yassı olanlar tercih edilmeliymiş), fitilin sabitlenebilmesi için fitil iğnesi, esans (%2-4 oranında) ve kalıp veya mumu dökeceğiniz dekoratif kaplar.


Aslında çok detayları var ancak kabaca hangi aşamalarla mum yapılıyor onu da anlatmaya çalışayım; öncelikle işleme başlarken tüm malzemelerin ve sıcaklık kontrolü için bir termometrenin hazır edilmesi gerekir. Hangi kalıpla çalışacağınıza karar verdikten sonra, kalıbın boyuna uygun bir fitil kesilerek bir ucu fitil iğnesine bağlanır. Dışarıda kalan diğer ucu bir kalem veya şiş ile sabitlenerek fitilin kalıp içerisinde dümdüz durması sağlanır. Parafin benmari usulü eritilerek içerisine yukarıda saydığım tüm ana maddeler oranlarına göre ilave edilir. (Parafin petrol bazlı olduğundan yüksek sıcaklıklarda alev alabilir, aman dikkat, ideal ısınma oranı 80-90°C) Erimiş olan karışım yavaşça kalıba dökülerek soğumaya bırakılır. Mumun normal soğuma süresi normal şartlarda (20 °C) yaklaşık 7-8 saattir, bu süreyi kısaltmak için buzdolabında 2-3 saat bekletebilirsiniz. Son aşama mumun kalıptan çıkarılmasıdır ki, mum rahatlıkla kalıptan çıkmıyorsa henüz soğuma işlemi tamamlanmamış demektir. 


Bizler eğlenceli bir ortamda mumlarımızı hazırladık, notlarımız aldık, geriye cesaret edip evde mum yapmak kaldı. Bu güzel etkinlik için Sevgili Fatoş Vayni Şahin ve Horizon Mum'a teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...