23 Eylül 2008 Salı

Güllaç

Ramazan ayına özel bir tatlı olan Güllaç, adıyla, çok hafif tadıyla, nefis gül kokusuyla ve çok basit olan tarifiyle bu aya çok yakışan bir sütlü tatlı. Sevmeyeni hiç ağzına sürmüyor ama, tatlının özelliği gül suyundan geliyor, bence olmazsa olmazı. Aslında yufkaları 2 yıl süreyle dayanabiliyor, ama gene de Ramazan ayından sonra yapmak pek aklıma gelmiyor nedense. Ramazanın son haftasında bir güllaç tarifi de benden olsun...

Malzemeler:

- 1 paket güllaç yufkası
- 2 lt. süt - 700 gr. toz şeker
- 1 adet şekerli vanilin
- yarım çay bardağı gül suyu
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- üzeri için file fındık veya ceviz, nar taneleri

Yapılışı: Süt ve şeker beraber kaynatıldıktan sonra içerisine şekerli vanilin ve gül suyu ilave edilerek hafif ılıtılır. Yufkaların parlak kısımları üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilerek üzerine 1 kepçe süt dökülerek ıslatılır. Diğer güllaç yaprakları da aynı şekilde ıslatılarak üst üste konulur. Bir paketten yaklaşık 10-11 adet çıkan güllaç yapraklarının 5. sırasına dövülmüş ceviz serilir. Bütün yapraklar yerleştirildikten sonra kalan süt de üzerine döküldükten sonra, sütü içerisine çekmesi için 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Üzeri ceviz, fındık, antep fıstığı veya nar taneleriyle arzu edildiği gibi süslenerek servis edilir.

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Yaşasın ilk yorum benim Neval'cim ramazanın olmazsa olmazı ellerine sağlık enfes görünüyor,bu arada seni sebeledim sayfama uğrarsan sevinirim,öptüm...

sevgi dedi ki...

Çok güzel görünüyorr.Ellerine sağlık.Ramazanda en sevdiğim tatlı.

şeker pasta dedi ki...

Merhaba canım
güzel yorumun için sana çok teşekkür ederim.
3 ün kulaklarına doğumgünü sahibi de çok güldü.
Seninde ellerine sağlık.
Sevgiler...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Limonlu kekim, benim de bu ramazanda ilk defa güllaç denemem olmuştu, sütü iyice çekmesi için keşke bir gün önceden yapsaymışım dediğim :) Ellerine sağlık..

Saliha dedi ki...

ELLERINE SAGLIK NEVAL..COK SEVERIM COKK..

Adsız dedi ki...

Neval'cim yaa eline sağlık..Çoook süslü olmuş çook..Sevgilerimle..

İLKAY dedi ki...

çok güzel bir lezzet keşke her mevsim olsa diyeceğim ama sadece ramazana özel olması daha keyifli kılıyor bence
sevgiler

Adsız dedi ki...

Valla ben güllaç sevmem. Sadece geçen sene bir yerde yedim (neresi olduğunu hatırlamıyorum)o fena değildi.Ama çektiğin resim çok güzel insanın sevmesede yiyesi geliyor ellerine sağlık


Zuzu

zarpandit dedi ki...

nevalim mis kokulu limonlu kekim muthiş muthiş muthiş:)

başına gelen vatan gazetesinin yaptıgı bu ahlaksızlıgıda kınıyorum!!!

karakazan dedi ki...

Harika bir güllac olmus canim,eline saglik.
Ama altta ki tursulari görünce agzim sulandi valla,en iyisi orucum bozulmadan cikayim bari:))
Ellerine saglik canim.
sevgileeerr..

Pastanı Seç dedi ki...

ay ay pek severim nefis görünüyor.

sevgiler

Melek* dedi ki...

bu sene güllaç yapamadım:) çok severim ama ellerine sağlık

banu kırmızıgül dedi ki...

tek kelımeyle nefıs canım benım ellerıne saglık sevgılerımle..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...