31 Ağustos 2009 Pazartesi

Kebabistan Gaziantep

Postun yanbaşlığı (nihayet) Neden? Çünkü, seyahatin üzerinden tam 1 ay geçti de ondan. Gerek Antep'i layığı ile anlatabilme isteği, eee birazcık da o kadar çok fotoğraf var ki, hepsinin altına nasıl yazı yazacağım isteksizliği :) Vee nihayet zaman bulup da yazabiliyorum, ki artık arkadaşlarım "ne o artık güncellemiyorsun blogu?" demesinler. Kebaba ayrı bir düşkünlüğüm olduğundan, Antep'e bir gezi yapmayı hep hayal etmiştim. İşyerinden de şimdi sırada Antep var dediklerinde de cuk oturmuş oldu. Seyahatlerin çok üstüste gelmesine, üstelik hazır oralara gitmişken Hatay ve Kilis'e de uğramamıza ve çok yorulmama rağmen Antep gezisi benim için çok değerli. Dedim ya kebaba ayrı bir aşkla bağlıyım, böyle bir aşkı en çok yaşayacağınız yer de Antep. Antep'e gideceğimi kime söylesem herkes tek bir hedef gösterdi: İmam Çağdaş'ta yemek yemeden gelme! Antep'te kebabın ve baklavanın kalesi gerçekten de İmam Çağdaş. Uzun Çarşı diğer adıyla Bakırcılar Çarşı karşısındaki bu lezzethaneye mutlaka uğramanız gerekir bence de... Kebaplarının lezzeti erkek koyun eti kullanmaları ve eti “zırh” adı verilen büyük bıçaklarla ince ince kesmelerinden geliyormuş. Kebapla birlikte neredeyse tüm mezelerden de sipariş ettik, ancak hepsi o derece lezzetli ve hafifdi ki hepsini bitirdik dersem sakın dehşete düşmeyin :) Sipariş ettiğimiz kebaplar gelmeden masaya öncelikle çok acı antep biberi, soğan salatası ve harika kabarmış ekmekleri geliyor. İstanbul'da normal lahmacun olarak yapılan fındık lahmacunları, buradakinden farklı olarak soğan yerine sarımsakla yapılıyormuş. Bir diğer lezzetleri de yaz aylarında lahmacunun yanında soğuk, közlenmiş patlıcan servis etmeleri. Lahmacunun içerisine közlenmiş patlıcan konularak üzerine hafif limon sıkarak yiyiyorsunuz, bu tarza “söğürtme” adı veriliyor. (Öylesine lezzet dolu bir lahmacundu ki ben bu şekilde deneme gereği duymadım.) Lahmacunu söğürtme olarak yemeyecekseniz közlenmiş patlıcan salatası olarak tüketebilirsiniz, o hali de çok güzeldi. Acılı ezme (ufff olsa da yesek:) Gavurdağı salatası. Özelliği malzemenin fındık büyüklüğünde doğranması, ceviz ve bol nar ekşisi kullanılması, ancak salatanın genel itibariyle çok sulu olmaması. Hayli kıvamlı ve çok lezzetli cacık. Kocaman bakır taslarda servis edilen, yine kocaman bakır kaşıklarla içilen ayran. En çok sevdiğim kebap olan Ali Nazik'i daha önce hiç bu kadar lezzetli yememiştim inanın, bayıldım gerçekten. Kebapları tek tek sipariş edebildiğiniz gibi karışık kebap da isteyebiliyorsunuz. Buradaki anlayış; karışık kebap sipariş ettiğinizde, tercih ettiğiniz iki kebap çeşidinden daha az getirilmesi. Her çeşitten tadabilmek seçtiğim Ali Nazik ve Patlıcan Kebabı işte böyle küçük (!) iki porsiyon olarak servis ediliyor. Patlıcan Kebabı - Adana ve Oruk Kebabı Ve tatlıları aman Allahım, eve dönerken elimde 5 kg. kuru baklava vardı :) Adamlar gerçekten baklava fabrikası olarak çalışıyorlar diyebilirim. Ancak ben yine de fıstık ezmesini tercih ederim, her yemekte bu lezzet harikasından sipariş ettim. Antep'te dolaşırken adımbaşı fıstık ve baharat satan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Burada kurutulmuş dolmalık biber-acur-patlıcan, acı pul biber (hem de gerçekten hası), fıstık ve her türlü kuru yemiş, fıstık ezmesi, nar ekşisi ve zahter bulabilirsiniz. Sıra sıra kurutulup satın alınmayı bekleyen kurutulmuş diziler. Eh gönlü kalmasın, ben de kurutulmuş patlıcandan bir dizicik aldım :) Zahter, bir çeşit dağ kekiği. Et yemeklerine konulacağı gibi çay olarak da demleyebiliyorsunuz. Gittiğimiz yerlerde çaya alternatif olarak ikram ettiler. Aromatik çaylardan hoşlanıyorsanız bendan da hoşlanacağınıza eminim. Bir de zahterle birlikte kavrulmuş menengiç, susam, karpuz çekirdeği, kimyon, kişniş, karabiber gibi baharatların incecik çekilmesiyle elde edilen "kahvaltılık zahter" var ki, tadını sormayın gitsin. Tek kusuru var; acayip ekmek yediriyor :( Şehrin tarihi Hitit'lere kadar uzandığından adım başı tarihi bir çarşıya rastlamak mümkün. Antep'i, Antep yapanlardan biri de dövme bakırdan yapılan mutfak eşyaları. Şehrin hemen hemen her caddesinde ve bir sürü dükkanın yanyana sıralandığı Bakırcılar Çarşısı'nda bu dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz, size uygun bir kap mutlaka bulursunuz. Çoğu esnafı, dükkanının kapısında bakır döverken görebilirsiniz. Son zamanlarda tüm turistik otel ve restaurantlarda yiyecek ve içeceklerin bu kaplarla servis edilmesi için yapılan kampanyalar işe yaramış, çoğu restaurantlarda servis için bakır kaplar kullanılıyor. Tarihi mekanların çok olduğunu söylemiştim. Eğer gezmekten yorulduysanız böyle güzel mekanlarda zahter çayınızı veya menengiç kahvenizi (çitlenbik) yudumlayarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Zaman kısıtlılığından dolayı gitmeyi çok istediğim, ancak gidemediğim yerlerin başında, tarihi Zeugma Kenti'nden taşınan mozaiklerin bulunduğu Gaziantep Müze'si, Tarihi Kale, Tarihi Tahmis Kahvesi ve Mutfak Müzesi geliyor. (Bir dahaki sefere inşallah :) Antep'in, Kurtuluş Savaşı'nda dışarıdan hiç yardım almadan, pekçok şehit vererek düşman işgaline direnişi ile "Gazi" ünvanını isminin başına yazdırmasının anısına yapılan heykeller. Gezmeye fırsat bulduğumuz yerlerden biri de Hayvanat Bahçesi'ydi. Çeşit bolluğu açısından Avrupa'nın ikincisi konumundaki böyle bir hayvanat bahçesini açıkçası burada görmeyi beklemiyordum. Konumu güzel düşünülmüş, gezinti açısından iyi tasarlanmış, ziyaretçisi bol böyle bir parkı inşa eden Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik ediyorum. Hatay'a yolumuz düştü düşmesine de, gidiş-geliş 5 saatimizi yola harcayınca, gitme sebebimiz olan işimizi hallettikten sonra, sadece "Hatay Usulü Dondurmalı Künefe" yemeğe fırsat bulabildik. Havanın çok sıcak olmasından dolayı mı bilemiyorum, İstanbul'da yediğim çıtır çıtır tadı bulamadığım için buradakiler daha güzeldi diye düşünüyorum. Kilis'te Karakuş Ailesi'ne akşam yemeğine konuk olduk. Yemek demek haksızlık olur ziyafette lebeniye çorbası, kıyma kebabı, oruk kebabı, firik pilavı, ayran, katmer, fıstıklı dondurma ve bolll soda vardı :) Vee malesef bu lezzetlerin hiçbirini fotoğraflayamadım. Elimdeki tek fotoğraf katmere ait. Bizleri eksiksiz, müthiş bir sofra ile ağırlayan candan Karakuş Ailesi'ne bir kez daha buradan teşekkür ediyorum...

14 yorum:

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Günaydın,
Yakın zamanda bizde buralardaydık. Resimleri görünce tekrar gitmiş gibi oldum. Gerçekten yemekleri süperdi. Afiyet olsun. Sevgiler...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Limonlu Kekim nerden başlasam bilmiyorum ki? :) Sen neden daha önce paylaşmadın bu fotoğrafları bizimle? Seninkisi iş gezisi değil lezzet avı olmuş :)) Afiyet şeker olsun.. İmam Çağdaş'ı eşimden duymuştum, o da anlata anlata bitiremez orada yediği lezzetleri..

Unknown dedi ki...

antebi çok özlemişim.uzun yıllar kiliste yaşadık biz ve yemeklerine hasret kaldım şimdi.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Ahh Nevali'cim. Gitmek istediğim yerlerin başında yer alıyor. Bakırlara bakınca içim gitti. Beni bıraksınlar orada doya doya seyredeyim :) Lezzetlere diyecek sözüm yok zaten ama senin sayende güzel yerler ve bilgiler edindim. Lezzet yolcum :) bir daha ki durağında ki paylaşımlarını sabırsızlıkla bekliyorum :)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tam bir Antep gezisi olmuş.Gene bekleriz:)

Müge Hüner dedi ki...

Çook kötüsün sennn :))

Yutkuna yutkuna okudum, hakkın yok buna :))

Bizede yeni kuru baklava geldi Kilis'ten 5 kg. şu anda 2 adet var evde (dikkatini çekerim 2 kutu değil 2 adet) insan üstü bir performans ile bitirdik :)

Kurbiş dedi ki...

resmler çok gzel gtmiş kadar oldum:) yemeklere olsada yesekten başaka ne denir:)

Unknown dedi ki...

Nevalcim harika bir gezi olmuş tat
lıya asla dayanamam hepsini alıp kaçsam olurmu.Bereketli iftarlar di
lerim kocaman öpüyorum...

buzlubadem dedi ki...

Antep'i o kadar can çektirici anlatmışsınız ki, aaaah orucun da etkisiyle herhalde. Gitmeyi çok istedim. İnşallah kısmet olur.

pelince dedi ki...

offf offf .....nefis mi nefis lezzetler....afiyet olsun...

sevgiler..

durutarifler dedi ki...

Oy oy oy . Her şey harika görünüyor. Hele ki o fıstıklı baklavanın görüntüsü muhteşemmm.
Süper bir gezi olmuş.

yeşim dedi ki...

antepten ayrılalı tam 9 yıl oldu.8 yıl orda görev yapmıştık.hiç değişmemiş ve o lezzet kareleri hala çok müthiş ve güzel...özlemiştim.çok sağolun yeniden hatırladım oraları ve dostlarımı...
bu arada hatay gezinizde harbiyeye uğradınızmı?müthiş bir yerdir resimlerini göremedim....yazın bile oldukça serindir ve şelaleleri vardır ...oranında kebapları çok güzel...
sizlere afiyet bal şeker olsun...inşallah bizde yine en kısa zamanda oralara gider eski günlerimizi yad ederiz... sizi ekliyorum bloğuma....sevgiler...

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

NE GÜZEL ANLATMIŞSIN HEPSİNE BAYILDIM GAVURDAĞI SALATASI,KATMER TATLISI,KAHVALTILIK ZAHTERİ VEDE O FISTIKLI TATLIYI YEMEK İÇİN,DOĞASINI TARİHİNİ GEZMEK İÇİN EN KISA ZAMANDA ANTEPE GİTMELİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.... SEVGİLERİMLE AĞZINA SAĞLIK

Elmas dedi ki...

Merhabalar,
Sitenizi geçen yıldan beri izliyorum. ANTEP başlığını görünce daha da dikkatli okudum. Eşimde Antep li olunca fotoğraflar daha bi tanıdık geldi bana. Baklava konusunda ise bi öneride bulunacağım. Antep baklavalarını yemek için artık oralara kadar gitmemeize gerek kalmadı,Seç Turizm in yan kuruluşu olan Seç Baklavaları buradada yer açmış. Her gün otobüslerle Antepten uraya baklava getşrşyorlar.Ben Beşiktaş Barbaros Bulvarından alıyorum ama Fatih Akdeniz Caddeinde de yerleri varmış. Antep gelini olarak dşyorum ki gerçek baklava artık İstanbul da da var..Sadece haberiniz olsun istedim. Sevgileri iyi ramazanlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...