Ne yalan söyleyeyim, ilk yediğimde keteyi hiç sevmemiş "Unlu malzemenin içerisine kavrulmuş un katık olurmuymuş?" diye düşünmüştüm. Sonra gel zaman git zaman arkadaş toplantılarında karşıma çıktıkça azar azar tatttım, hoşuma gitmeye başladı. Ancak geçen hafta Sevgili Mürüvvet'te yediğim kete inanılmaz lezzeti ile beni büyüledi diyebilirim, kaç tane yedim hatırlamıyorum :) Tazecik, fırından çıktığı gibi sıcacık olduğundan mıydı, yoksa bu keteler hep böyle güzel miydi bilemiyorum inanın :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 şişe soda
- 1 su bardağı sıvı yağ+margarin
- 1 adet yaş maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- aldığı kadar un
- 1 yumurtanın sarısı
İç Malzemesi İçin:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 6 yemek kaşığı un
Yapılışı: Yaş maya (4'lü büyük maya paketlerinin 1 tanesi) parmağın dayanabileceği kadar sıcak süt içerisinde eritilerek diğer tüm malzeme ile birlikte yoğrulur. Yumuşak kıvamlı, ele yapışmayacak hamurun üzeri kapatılarak sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Bu arada 6 kaşık un tereyağı içerisinde kavrulur. (Unun rengi kahverengine dönmesin ve topak topak olmasın, aman dikkat!) Mayalanan hamur 10 eşit bezeye ayrılaraka her biri servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan herbir bezenin ortasına hazırlanan un karışımı konularak kenarlardan ortaya doğru toplanır. Ortadaki hamurun büzülme yeri altta kalacak şekilde ters çevrilir ve üzerine biraz bastırılarak üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
18 yorum:
Sen en azındana zar azar yemiş ve alışmıssın:) ben henuz yemedim de, ellerine saglık denemek gerekli dmeek ki,
Sevgiler,
Figen Karavaş
Limonlu kekim inan güzel yapıldığında kete hep muhteşem bişidir.Ben hiç denemedim ama kayınvalidem çok yapar ve neredeyse bütün bütün yutarım:)
Keteyi bilirim canım. Ama bende senin gibi pek sevmem. Gerçi sen bu kete güzel diyorsan başka:)
Ellerine sağlık Nevalcim
Çok öptüm seni
kete çok güzel görünüyor arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.
Nevalcim kete sevilmezmi hiç ;)) benim çok ihitiyacım varmış gibi bayılırım ;))
afiyetler olsun...
ağlayan pastanında tarififfffiiiiiiiiii istiyoruzzzzzzzzzzzzzz saliha
Sabırsızlanma Saliha yazacağım inşallah, sırayla :)
ben de fazla yemedim tanıdık bir lezzet değil benim için ama fırından çıkmış unlu mamülün ne kadar cazip olabileceğini tahmin ediyorum.
Keteyi hiç yemedim ama güzel olduğunu düşünüyorum.
ellerinize sağlık.
Ya zaten birşeyi de sevmeyelim istiyorum:) bende çok severim. Nefis duruyorlar tabakta ellerine sağlık:)
kete aynen bu tarifte olduğugibi memlektim Kayserinin vazgeçilmezidir.Ellerine sağlık aldın götürdün şimdi beni annemin mutfağına...
ellerine sağlık nefis olmuş:)sıcacık sıcacık indirmek vardı şimdi :)
Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.
Afiyet olsun.Ben ilk olarak kayseride yemiştim.Kayserililer hamur işlerine çok düşkünler.Çay partilerinde hiç üşenmeden hemen mantı açabiliyorlar.Ben de çok beğenmiştim ama nedense hiç yapmadım.
ohhh afiyet olsun Nevalcim
bu iç malzemeye biz çora der,içine tuz katıp kahvaltıda yeriz..eminim bu hali de çok lezzelidir..ellerine sağlık..
blogunuz çok guzel..tarıflerde çokkk guzel.ellerinize saglık.
ellerinize saglik :)
Yorum Gönder