8 Nisan 2008 Salı

Acılı Ezme


Güneydoğu yemek kültürünün en önemli göstergelerinden biridir acı, aşıkları da az değildir. Ama güneydoğu ile özdeşleştiği kadar bizim kültürümüzde de acının yeri bir başkadır. Arnavutların acı biberleri çok meşhurdur "arnavut biberi" veya "cuşka biberka" adıyla tanınır. Bizim ailede de acı çok sevilir ve yemeklerde sofranın tam ortasına kuruluverir yeni gelin edasıyla. Özellikle de kardeşim ve babam acıyı çok severler. Kardeşimin, acıdan gözlerinden yaşlar gelerek, hıçkırıklar içerisinde, hemen kaşıklamak için yoğurdu hazır ederek ve gözleri fal taşı gibi açılarak ama ardından da "çok güzelmiş bu biber!" diyerek acı yediğini çok bilirim. O yüzden acılı ezmenin acısı bize vız gelir, yılmayız yemekten asla:) Acılı ezmeyi, salata gibi sofraya getirebileceğiniz gibi, kıtır ekmeklerin üzerine sürerek kanepe olarak ve küçük mayalı ekmeklerin arasına sürerek sandviç olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler:

- 2 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1-2 diş sarımsak
- ¼ demet maydanoz
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

-1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- ½ limonun suyu
- tuz, karabiber, pul biber, nane, kekik


Yapılışı: Soğan, yeşil biber, sarımsak ve maydanoz blenderden geçirilerek karıştırılır. Karışım, süzgece konularak suyunun süzülmesini sağlanır. Domateslerin kabukları soyularak, ince ince doğranır ve süzülmüş karışımın içerisine ilave edilir. Kalan tüm malzemeler de üzerine eklenerek, homojen bir karışım elde edilene kadar karıştıra karıştıra yedirilir. Nefis bir meze-salata oluyor, benden söylemesi.

Afiyet olsun…

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım arkadaşım acılı ezme çok güzel görünüyor.İnşallah bize de yaparsın da tatmış oluruz.Bu sana ilk yorumum ama dahası gelecek ona göre bana iyi davran...
Hakkında yazacaklarım bana davranışlarına göre değişecek sanırım anladın sen onu
Öptüm seni

Adsız dedi ki...

selam..acılı ezme harika görünüyor..bizim evde de acılı yemekler çook sevilir..sunumda çok hoş olmuş...eline saglık.sevgiler.

ceyt dedi ki...

görüntü muhteşem, çok iştah açıcı.ellerine sağlık canım.bende denemek istiyorum.
öpüyorum sevgiler tatlım..

Adsız dedi ki...

Cok harika bir tarif,sahane de görünüyor,ellerine saglik canim.

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Limonlummm, bende bayılırım acıyaaaa, ahh keşke midem müsade etsede her daim yiyebilsem :))) Ellerine sağlık enfessss olmuş acılı ezme..
Öpüyorum seni...

sarımutfak-hande dedi ki...

ımmmmm acıya bayılırım eline sağlık hayatım süper olmuş
sevgilerimle

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Funda'cım ellerine sağlık, süper görünüyor.. Canım çekti, uzanıp bir tane alasım geldi.. Arnavut kökenli olduğumdan ben de acıyı çok severim.. Yalnız merak ettim kanepelerden bazıları salçasız olduğu için mi açık renkli?

Gönül dedi ki...

limonluuuuuuuuuuuuuuuuuuummmm ellerine sağlık pek güzel olmuş her ne kadar bende acı sorun olsada anladın sen onu:)))) yinede yemem demem hele sür bi kaç dilim kepenk ekmeğede bana:)))) öpüyorum sevgilerimle yeavrımmmm

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

eşim bayılıyo buna ..ben yiyemiyom ama:(
onun için tarifi aldım cnm..
ellerine sağlık.
ekmekciklerde pek bi süslü:)

Melek* dedi ki...

oooh ne güzel ellerine sağlık ben çok severim acıyı

Adsız dedi ki...

acili ezme muhtesem bende denicem en yakin zamanda
www.kucukprensinkucukdunyasi.blogcu.com oglumun sitesinede beklerim yorumlarini eksik etme öpüldün canim her iki sitemizede beklerim

Gulos dedi ki...

lülecim,
en son hamsi tavada kalmışım ben.BAyıldım sonraki yaptıkllarına .Hepsinden yapmak istiyorum.Çok güzel görünüyorlar.Ama birde senden fotograf çekme dersleri almam gerekiyor galiba.Aslının yeni yaşı kutlu olsun.Benim kızın doğum günleri hep çok sıcak oldu.Gönlümce doğum günü kutlayamadım.Aslında hepside bir balo havasında geçti ama ben hizmet ettiğim için galiba pek bişey anlıyamadım.
Neyse canım.Öpüyorum senii.

sadiye dedi ki...

Allah Allah ezme
uzun ince köfteler olacak yanında bu ezme ve köfteleri batırıp batırıp yiyecek insan yanında da duble cola Ah ah ne güzel düşledim öyle
eline sağlık
ezmeyi çok severim hele aşırı acılı olursa değmeyin keyfime

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...