23 Ağustos 2010 Pazartesi

Hünkar Beğendi


Ayın başında Sevgili Mert Erkal'dan aldığım davet ile Kotanyi Baharat'ın düzenlediği "Kotanyi Sofrası Yemek Yarışması"ndan haberdar oldum. Aslında etkinlik dersen sonuna kadar varım da, söz konusu yarışma olduğu zaman çok sıcak bakamıyorum, yarışacak kadar yürek yok bende, acayip elim ayağım birbirine karışıyor. Ancak bu kez basiretim bağlandı herhalde, yarışma davetini tuttum kabul ettim bir de :) Ne yapacağım konusunda bir dolu düşündükten sonra Hünkar Beğendi'de karar kıldım. Şimdi tatmadığınız bir yemeğin ne kadar lezzetli olduğunu anlatsam da boş, deneyip yapmak lazım. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, bizim evdeki hünkar çok beğendi :)

Malzemeler:

- 1 kg. yağsız dana kuşbaşı
- 3 adet orta boy soğan
- 4 adet domates
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 4 su bardağı sıcak su
- tuz, kekik, karışık İtalyan otları, karabiber

Beşamelli Malzeme:

- 5 adet patlıcan
- 1 ½ su bardağı süt
- ½ adet limonun suyu
- 1 ½ yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
- 2 ½ su bardağı sıcak su
- tuz, Kotanyi tuzlu chili kırmızı biber, Kotanyi renkli biber tanecikler

Yapılışı: Etler derince bir tencere içerisine alınarak suyunu çekene kadar kavrulur. Tereyağı ve küçük opler halinde doğranmış soğanlar ilave edilerek 3-4 dakika daha çevrilir. Bu süre sonunda sirke, rendelenmiş domates sıcak su da ilave edilerek etler yenilecek kıvama gelinceye dek pişirilir. En son tuz, kekik, karışık İtalyan otları ve karabiber ilave edilerek ocağın altı kapatılır. Bu arada etlerin pişme aşamasında patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve limonlu suda 5 dakika kadar bekletilir. Bu süre sonunda suyu iyice süzülerek ince ince kıyılır. Ayrı bir tavada tereyağı ve un beraberce, un sararana dek kavrulur. Sürekli karıştırmak sureti ile süt ilave edilir. Karışım koyulaşınca ocaktan alınarak tuz, renkli biber tanecikleri ve kaşar peyniri rendesi ilave edilerek karıştırılır. Üzerine ince kıyılmış patlıcanlar eklenerek blenderden geçirilerek servis tabağına alınır. Üzerine pişmiş olan etlerden konulur. Beşamelli patlıcan üzerine süs amaçlı tuzlu chili kırmızı biber değirmenden çekilerek sıcak olarak servis edilir…

16 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Hünkarda beğendi bende beğendim aline sağlık canım:)

Hürrem Sultan dedi ki...

bu yemek var ya hayatımın anlamı :) çok severim enfes görünüyor süpersin.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Çok güzel bir yemek bence. Ellerine sağlık cnm...

evatolyesi dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel gözüküyor.
Sevgiler:)

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Hünkar'ın beğenmesi önemli tabii Limonlu'm :) Eline sağlık, başarılar dilerim. Maksat tarif gönderip eğlenmek.Hep yaptığımız şey değil mi?

Canan Demirbağ dedi ki...

Çok nefis olmuş elinize sağlık,yarışmadada başarılar diliyorum...

muko dedi ki...

ellerine sağlık harika görünüyor

ayrıca başarılar dileirm
fakat oy vermeye diye gittim oy veremedim nasıl olacak bilgi verebilirsen sevinirim

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Neval'im tarifinde, fotoğrafında, sıcak paylaşımında hepsine bayıldım. Ellerine sağlık. Benden tam destek...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Enfes görünüyor! Ellerine sağlık Neval'cim..

Şehnaz dedi ki...

ellerine sağlık ..mükemmel bir görüntü...

Gökce dedi ki...

off süper olmuş. bende istiyorum bir porsiyon:)

ebru dedi ki...

Ben bayılırım hünkar beğendiye. Ellerine sağlık canım. Yarışmada da başarılar dilerim.

Devastator Usta dedi ki...

Gayet lezzetli gorunuyor.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

nefıs görunuyor bende sık sık yaparım ve severım bu tadı canım sana basarılar dılıyorum.sevgiler

Tümay Öztürk dedi ki...

Közlenmiş patlıcanlı heryemeğe varım:) Ellerine sağlık ve çoookkk başarılar canım:)

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık canım..başarılar..sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...